Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Update. Italia- Românii dispăruți, după prăbușirea ghețarului Marmolada, au fost găsiți. Erau cazați într-o zonă fără semnal la telefon
WhatsApp
A fost alarmă falsă în privința românilor dispăruți în zona prăbușirii ghețarului. Din câte se pare, aceștia erau cazați în regiune, însă nu au mai putut să-și contacteze familiile pentru că nu ar fi avut semnal la telefoanele mobile și nici internat. 
Ghetar Presena, Italia

UPDATE ora 14:48: Familia din România care a semnalat dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți. Sunt în afara oricărui pericol.

„Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români”, piotrivit precizărilor MAE.

Știrea inițială: 

Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori urmau să fie reluate luni după prăbuşirea din cauza caniculei a unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni, relatează luni AFP.

Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, a declarat pentru AFP duminică seara că bilanţul victimelor, iniţial de cinci morţi, a crescut la "şase victime confirmate".

La rândul său, preşedintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti, a anunţat duminică că cel puţin şase persoane au murit şi alte cel puţin 14 au fost rănite în avalanşă.

Şeful protecţiei civile din provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a menţionat pe contul său de Facebook că există persoane "dispărute" în urma tragediei din munţii Dolomiţi, nordul Italiei.

Serviciul Salvamont a activat un număr gratuit pentru a permite semnalarea persoanelor care nu au mai dat niciun semn apropiaţilor după ce au plecat într-o excursie pe gheţar.

Cel puţin şase persoane au murit duminică după ce un gheţar s-a prăbuşit în munţii Dolomiţi din nordul Italiei, a anunţat preşedintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti, informează dpa.

De asemenea, alte cel puţin 14 persoane au fost rănite în avalanşă, a spus el.

Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au fost desfăşurate pentru a căuta persoane prinse sub gheaţă, zăpadă şi pietre.

Români, printre dispăruți

 

Printre persoanele dispărute și cel mai probabil decedate, ca urmare a prăbușirii ghețarului Marmolada, ar fi și turiști de naționalitate română. Printre ei s-ar afla de asemenea italieni, germani și cehi. 

O persoană grav rănită a fost transportată cu elicopterul la un spital din Treviso, iar alte optsprezece persoane care aşteptau să fie salvate au fost coborâte de asemenea cu elicopterul jos în vale.

În timp ce elicopterele îşi continuă căutările, echipele de salvare de la sol au fost chemate înapoi la bază duminică seara, din cauza temerilor că alte bucăţi din gheţar s-ar putea prăbuşi.

Chiar dacă oficialii nu au comentat asupra cauzei potenţiale a accidentului, se pare că temperaturile record din ultimele săptămâni au jucat un rol important, relatează Agerpres. 

Premierul Italiei se deplasează în zona tragediei

 

Premierul Mario Draghi se va afla luni dimineața la Canazei, unde a fost înființat centrul de operațiuni care coordonează operațiunile de salvare, urmând să facă bilanț cu șeful Direcției Protecției Civile, Fabrizio Curcio și cu autoritățile locale - inclusiv guvernatorul Veneto, Luca Zaia - și salvatorii.

Între timp, președintele Republicii, Sergio Mattarella, l-a sunat pe președintele provinciei autonome Trento, Maurizio Fugatti, exprimându-și condoleanțe pentru numeroasele victime.

„Șeful statului”, a spus Fugatti, „a ținut să transmită condoleanțe comunității noastre, precum și rudelor victimelor. Totodată, a exprimat cuvinte de recunoștință către salvatorii care fac tot posibilul, în condiții deloc ușoare, pentru căutarea victimelor alunecării de teren care a provocat dezastrul de ieri după amiază". 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel