Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Muncitori români, răniți după ce șantierul unui supermarket s-a prăbușit: Cristinel: „Era sfârșitul lumii“; alți trei muncitori au murit, doi sunt dispăruți
WhatsApp
Accident pe un șantier din Florența, unde se construiește un supermarket. Trei muncitori au murit, opt fiind implicați în total. Alți trei au fost extrași vii de sub dărâmături, toți români. Între ei este și Cristinel, care a povestit coșmarul trăit.

Președintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a declarat, pentru Tgcom24, că cei trei muncitori au fost scoși de sub dărâmături în viață și au fost transportați la spitalul din Careggi. Din fericire, niciunul nu este în pericol de moarte. Trei persoane au murit la fața locului, iar două persoane sunt în continuare date dispărute. Procuratura a deschis un dosar, deocamdată fără suspecți, pentru prăbușire din culpă și omucidere din culpă multiplă. Șantierul a fost plasat sub sechestru.

Vezi și: Accident cumplit pe un șantier din Italia: Trei muncitori morți și trei răniți, după ce o grindă de beton s-a prăbușit peste ei

"În șantier se aflau aproximativ cincizeci de persoane. Pe strada laterală se afla un autobuz școlar, care este încă acolo și a fost un miracol că resturile nu i-au rănit pe copii. Cei mici au fost evacuați cu toții", a adăugat Giani.

Trei români, răniți după prăbușirea șantierului din Florența

 

Conform primelor informații privind dinamica accidentului, o grindă din beton armat care a căzut a creat prăbușirea în lanț a unei mansarde și a altor grinzi. Una dintre victime este Luigi Coclite, în vârstă de 60 de ani, originar din Teramo și care locuia în Collesalvetti (Livorno). Ceilalți doi morți și doi dispăruți, pentru care căutările sunt în curs, sunt nord-africani.

Cele trei persoane rănite internate la spitalul din Careggi sunt, în schimb, toate din România și au 37, 48 și 51 de ani.

Youtube video image

Cristinel Spătaru și fiul său sunt doi dintre românii implicați în tragicul accident din capitala toscană. El povestește de pe patul de spital momentele în care grinda s-a prăbușit: "Este un miracol". O repetă de mai multe ori. "Am zburat de la etajul trei, totul a căzut peste mine și sunt încă aici", spune Cristinel, care a văzut moartea cu ochii.

Jurnaliștii publicației La Nazione au reușit să stea de vorbă cu el.

Cristinel Spătaru este încă în viață, după ce a supraviețuit alături de doi compatrioți români tragediei prăbușirii supermarketului în construcție din Florența. Are 51 de ani și o viață grea, petrecută o parte în Castelfranco Veneto, alături de fiul său George, în vârstă de 24 de ani.

"Noroc că tata e bine, să zicem, pentru că altfel...", spune românul. În acel altfel se concentrează furia și neputința celor care mor la locul de muncă. Care ar vrea să se răzbune pentru o viață de sacrificii. Cine ar vrea să se răzbune pe cei care ne lasă viitorul și speranțele.

2. -imagine fara descriere- (cristinel-s_24485800.PNG)

Cristinel: "Este un miracol. Am zburat de la etajul trei, totul a căzut peste mine și sunt încă aici"

 

"E o meserie în care abia îți câștigi existența", se plânge George la căpătâiul tatălui său, în camera roșie a spitalului din Careggi, cu trei coaste rupte, câteva răni de suturat și varul încă în mâini, sub unghii, impregnat în piele ca un tatuaj. Cristinel se afla la Florența încă de luni. El urma să plece la Siena. "Lucrează pentru o companie care îl trimite în deplasare, o săptămână într-un fel și în alta în altul", spune fiul său.

Dimineața zilei de vineri 16 februarie avea să fie ultimul moment al activității sale la Florența. "Turnam ciment pe plasa de fier a acoperișului când totul s-a prăbuși"', povestește Cristinel. Se afla în cel mai înalt punct al structurii, protejat de cască și cizme, dar mai ales de Providență, pentru că după un zbor de la acea înălțime nu știi ce se va întâmpla. El se uită peste fotografiile cu șantierul și arată spre locul în care era turnat.

Apoi își pune mâinile în fața ochilor. Le încrețește pentru a-și ascunde emoția pentru prietenii, colegii, tovarășii de viață. Pentru cei din spital care se luptă. Pentru cei care nu au supraviețuit. "Vedeți că nu era fier în interiorul grinzii", spune Cristinel.

Dinamica accidentului este în continuare investigată de anchetatori. Dar cel care a fost de față vrea să își spună părerea. Întreabă personalul medical cât timp va trebui să stea nemișcat, iar acesta îi spune că cel puțin o lună, din cauza coastelor sale. Zâmbește un râs amar, care sună ca un strigăt din inimă.

Se anunță un val de greve în Italia, în urma accidentului

 

"În numele meu și al guvernului, îmi exprim condoleanțele pentru victimele prăbușirii unei grinzi pe un șantier din Florența. Urmăresc cu aprehensiune evoluția situației și le mulțumesc tuturor celor care iau parte la operațiunile de căutare a persoanelor dispărute și de salvare a răniților. Sincere condoleanțe familiilor afectate de această tragedie teribilă", a comentat premierul Giorgia Meloni pe rețelele de socializare.

Chiar în aceste zile, premierul României, Marcel Ciolacu și o garnitură de miniștri se află în vizită de lucru, în Italia.

Sindicaliștii italieni au anunțat grevă, după acest accident. Cgil și Uil, alături de categoriile de constructori și metalurgiști - Fillea-Cgil, Feneal-Uil, Fiom-Cgil și Uilm-Uil - au declarat două ore de grevă la nivel național pentru ziua de miercuri, 21 februarie. Sindicatele au invitat toate celelalte categorii să planifice inițiative de mobilizare și adunări la locurile de muncă în aceeași zi. Decizia a fost luată după prăbușirea de pe șantierul de construcții din Florența, "încă o tragedie insuportabilă a morții la locul de muncă". 

 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel