Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia: Cresc salariile menajerelor, badantelor și bonelor de la 1 ianuarie 2023. Cu cât ar lua mai mult lunar un îngrijitor
WhatsApp
De la 1 ianuarie 2023, salariile minime vor fi actualizate în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat, cu ajustare la 80% din inflație. Acest lucru se traduce printr-o creștere cu 9% a salariilor menajelor, badantelor și bonelor pentru familii, care se luptă deja cu inflația care în noiembrie a fost peste 11%.
Italia are nevoie de contribuția muncitorilor străini: doar 158.000 sunt originari din România și Polonia Foto ILUSTRATIV

Odată cu noul an, cetățenii din Italia s-ar putea să fie nevoiți să plătească în plus 125 de euro pe lună pentru salariul unei badante, menajere sau al unei bone, sumă care ar ajunge la 2.000 pe an. Noi costuri care vor fi suportate de familii care vor fi compensate doar parțial prin ajustări ale pensiilor, de care vor beneficia un număr limitat de persoane, sau prin reînnoirea contractelor colective pe anumite segmente care au expirat de ceva timp.

Vieți sacrificate pentru româncele care îngrijesc bătrâni în Italia: „Accepți, pentru că te obligă datoriile și sărăcia din România”

 

Salariul menajerelor, badantelor și bonelor ar putea fi în creștere cu aproximativ 9%


„Din 2023, actualizările salariale vor începe în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat. Salariul menajerelor, badantelor și bonelor ar putea fi în creștere cu aproximativ 9% față de minimele actuale. Suntem foarte îngrijorați pentru că timpul de intervenție se scurge, având în vedere că până la data de 20 decembrie Ministerul Muncii va trebui să convoace Comisia Națională de actualizare a salariilor, așa cum prevede art. 38 din Contractul Colectiv Național de Muncă, iar în absența unui acord între partenerii sociali, majorarea va fi declanșată automat”, subliniază Fidaldo (Federația Italiană a Angajatorilor din Muncă Casnică).

Informația a fost lansată miercuri, 30 noiembrie, în cadrul prezentării celui de-al doilea raport de cercetare privind intervențiile regiunilor și orașelor italiene pe tema muncii casnice numit „Atlante Fidaldo”, care a avut loc la Roma.

Italia. Grupare care plasa badante la muncă și le lua comision din salariu, descoperită de autorități

 

„În cazul unui îngrijitor s-ar putea mări cu 125 de euro în plus pe lună, care ar deveni 2.000 pe an


„Speranța este că printr-o discuție cu partenerii sociali să putem ajunge la o eșalonare a acestor creșteri în timp, care vor împovăra bugetele familiilor deja îngreunate de creșterile prețului gazelor și facturilor. După calculele noastre, în cazul unui îngrijitor s-ar putea ajunge chiar să fie nevoit să plătească 125 de euro în plus pe lună, care ar deveni 2.000 pe an”, mai adaugă Fidaldo.

Asociația angajatorilor casnici Nuova Collaborazione își reiterează, de asemenea, cererea de scutire a muncii casnice de taxe. Potrivit președintelui asociației, Alfredo Savia, este o măsură necesară „pentru a evita riscul creșterii muncii nedeclarate, fenomen îngrijorător care riscă să se răspândească dacă familiile se găsesc în imposibilitatea de a face față acestor creșteri amețitoare”.

„Angajez badantă. 15 ore de muncă zilnic, salariu de 500 euro”. Anunțul care a scandalizat Italia: „Sunt șocată!”

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG  

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel