Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Bonusul de 200 de euro nu este automat pentru angajați: Descarcă de aici formularul de autocertificare pentru a-l obține
WhatsApp
Bonusul anti-inflație de 200 EUR, prevăzut de cel mai recent decret italian privind ajutorul populației, nu va ajunge automat la angajați în salariile din iulie. Iată aici formularul care trebuie completat pentru a-l obține.  

Bonusul de 200 de euro prevăzut în ultimul decret privind ajutoarele nu va ajunge automat la salariați în plicul de salariu din luna iulie. Până acum, de fapt, angajații nu trebuiau să solicite subvenția unică, spre deosebire de lucrătorii independenți, titularii de TVA, lucrătorii sezonieri și lucrătorii casnici (care trebuie să depună o cerere).

Acum, însă, a apărut o declarație pe care angajatul trebuie să o completeze și să o depună la angajator înainte de a primi fluturașul de salariu pentru luna iulie (în august). Doar în acest caz angajatorul va putea acorda suma, care va fi compensată ulterior de către stat. Dar să vedem în detaliu care este documentul și cum veți primi bonusul.

Bonusul de 200 de euro NU este automat pentru angajați

 

La articolul 31 din Decretul nr. 50 din 2022 (așa-numitul "decret de ajutor", publicat în Monitorul Oficial la 17 mai) există un pasaj în care se explică faptul că "această indemnizație este recunoscută automat de către angajator în fișa de plată din iulie, sub rezerva unei declarații din partea lucrătorului că nu are dreptul la prestațiile menționate la articolul 32 alineatele (1) și (18)".

Prin urmare, cei care au dreptul să primească cei 200 de euro vor trebui să depună o declarație la angajator prin care să confirme că nu au primit deja prima pentru că au în familie un membru care primește o pensie de cetățenie sau un tratament de securitate socială de orice fel (după cum se explică la articolul 32 alineatul (18)).

De fapt, stimulentul este datorat o singură dată, chiar dacă beneficiarul are mai multe raporturi de muncă. Formularul de autocertificare trebuie să conțină datele personale, codul fiscal și numele angajatorului și trebuie să se facă dovada că se întrunește condițiile necesare: un venit mai mic de 35.000 de euro brut, scutirea de contribuții de 0,8% în primele patru luni din 2022 pentru cel puțin o lună și să nu fie titular de pensie sau venit de cetățenie (pentru că în acest caz prima nu trebuie plătită de angajator, ci de Inps) sau aceeași primă, dar la alți angajatori.

Numărul beneficiarilor este estimat la 31,5 milioane. Cu excepția salariaților, care sunt în număr de aproximativ 15 milioane (inclusiv cei care desfășoară activități independente), atât în sectorul public, cât și în cel privat, și care vor trebui să depună formularul, precum și a categoriilor menționate mai sus, care vor primi bonusul în mod automat, toți ceilalți vor trebui să depună cerere.

Bonus pentru badante, menajere și lucrătorii sezonieri

 

Un fond ad-hoc în valoare de 500 de milioane de euro va fi creat pentru lucrătorii independenți, care va fi distribuit în funcție de criterii de venit care vor fi stabilite printr-un alt decret ministerial. Titularii de relații de colaborare coordonată și continuă (co.co.co.co) cu un contract activ la data intrării în vigoare a decretului care intenționează să beneficieze de indemnizație, tot cu venituri sub 35.000 de euro brut, vor trebui să depună o cerere la Inps.

Lucrătorii casnici, deși se încadrează în categoria angajaților, au și ei o procedură diferită: vor trebui să se adreseze instituțiilor de patronaj și să dețină PIN-ul Inps, Spid, Carta nazionale dei servizi (Cns) sau Carta di identità elettronica (Cie). Pentru profesioniștii din sectorul turismului, al spa-urilor, al divertismentului și al sportului, a căror activitate este limitată la o perioadă de timp, cei 200 de euro se acordă automat dacă au primit indemnizația în temeiul decretelor de urgență Covid-19.

În timp ce muncitorii sezonieri trebuie să se adreseze Inps pentru a obține prima, dacă au prestat serviciul cel puțin 50 de zile din care au obținut un venit care nu depășește 35.000 de euro pentru anul 2021. 

Cum să completați formularul pentru a obține bonusul

 


Pe acest document, angajatul trebuie să scrie că nu a primit deja bonusul pentru că în familie există o persoană care primește pensia de cetățenie sau pensia socială. Apoi trebuie să fie indicate numele angajatorului, datele personale și codul fiscal, precum și o declarație că îndeplinește toate condițiile pentru acordarea primei.

Formularul care trebuie completata pentru a primi bonusul de 200 de euro poate fi descărcat de AICI.

Bonusul de 200 de euro: cine are automat dreptul la el, cine trebuie să îl solicite și când se va achita

 

Condițiile de acordare a bonusului de 200 de euro:

Venit anual mai mic de 35.000 de euro,

Persoana nu trebuie să fie pensionată;

Nu primesc deja venitul de cetățenie (pentru că în acest caz nu angajatorul, ci Inps ar fi cel care ar plăti bonusul, direct pe cardul de subvenție publică);

Să fi beneficiat de scutirea de contribuție de 0,8% în primele patru luni ale anului 2022 timp de cel puțin o lună;

Nu primiți același bonus de la alți angajatori.

Deocamdată, nu se știe când și cum trebuie să transmiteți declarația pe propria răspundere angajatorului, dar cu siguranță va trebui să o faceți înainte de a primi fluturașul de salariu pentru luna iulie, care este luna următoare, în august. În unele locuri de muncă, este posibil ca proprietarii înșiși să fie cei care îi pun pe angajați să semneze declarația, dar consultanții în materie de ocupare a forței de muncă au pregătit deja un facsimil pentru toată lumea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel