Indi Gregory, în vârstă de opt luni, suferă de o boală mitocondrială rară, ceea ce înseamnă că celulele ei nu produc suficientă energie. Reprezentanții unui spital din Nottingham, în centrul Angliei, au fost de părere că nu mai are rost să continue tratamentul și că micuța urmează să fie deconectată de la aparate.
Înalta Curte din Anglia a fost de acord, hotărând luna trecută că este în "interesul superior" al bebelușului să fie deconectat de la aparate și a refuzat, săptămâna trecută, o cerere a părinților ei de a li se permite să o ducă la spitalul de copii al Vaticanului din Roma.
Guvernul premierului italian Giorgia Meloni a intervenit în controversă prin organizarea unei ședințe de urgență luni, în urma căreia Indi Gregory a devenit cetățean italian. Acesta a fost singurul punct de pe ordinea de zi a cabinetului.
Datorită acestui lucru, Indi Gregory "va putea avea acces la îngrijiri la spitalul pediatric Bambino Gesu", a declarat pe Facebook Galeazzo Bignami, un ministru adjunct din partidul de dreapta dură al lui Meloni, Frații Italiei.
Dacă guvernul nu ar fi acționat, aparatele de menținere a vieții ar fi fost oprite luni, a spus Bignami.
Părinții lui Indi Gregory vor putea acum să apeleze la consulatul italian din Marea Britanie pentru a cere ca aceasta să fie transferată în Italia, a declarat o sursă guvernamentală italiană pentru Reuters, adăugând însă că nu există nicio obligație pentru Marea Britanie de a da curs cererii.
Potrivit Christian Concern, un grup care îi reprezintă pe părinți, guvernul italian s-a oferit să acopere costurile tratamentului la Bambino Gesu, o instituție administrată de Vatican în apropiere de Sfântul Petru.
"Chiar dacă transferul în Italia implică anumite riscuri, singura alternativă care ni s-a oferit în Marea Britanie este să acceptăm moartea lui Indi. Nu avem nimic de pierdut, nici pentru noi, nici pentru Indi", a declarat tatăl lui Indi, Dean Gregory.
Purtătorul de cuvânt al Bambino Gesu nu a făcut niciun comentariu, dar Christian Concern a publicat o declarație a președintelui spitalului, care a confirmat că acesta este pregătit să o accepte pe Indi ca pacientă.
Cazul seamănă izbitor de mult cu cel din 2018, când o instanță britanică a respins încercarea părinților unui copil de 23 de luni, aflat în stare critică, de a-l duce acasă la Bambino Gesu.
Micuțul Alfie Evans a murit la câteva zile după ce i s-a scos suportul vital.
--------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News