"Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit în aproape 3 decenii. România este cel mai important partener comercial. România a venit cu investiții în domenii strategice", a spus Maia Sandu. "Mă bucur că mă aflu la Chișinău, alături de Maia Sandu. Republica Moldova poate să devină un stat de drept consolidat. Fără reforme, Moldova nu va avea o dezvoltare durabilă. România își dorește ca Republica Moldova să prospere", a declarat președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, la Chișinău, că România va sprijini vaccinarea anti-Covid a cetățenilor din Republica Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin. „Susținerea procesului de vaccinare anti-Covid-19 a cetățenilor Republicii Moldova prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău în etapa imediat următoare a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul vizitei pe care o face marți la Chișinău. Șeful statului a spus că România va furniza, așa cum a mai făcut-o până acum, și medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților de Covid-19 din republica Moldova.
La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a spus că dozele de vaccin vor fi destinate lucrărilor medicali. „Ne buurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri în Republica Moldova cât mai curând. Aceste vaccinuri, destinate în special lucrătorilor din prima linie, lucrătorilor medicali, vor salva vieți și ne vor ajuta să oprim răspândirea infecției”, a spus Maia Sandu.
Aceasta este a doua vizită a liderului de la Cotroceni în Republica Moldova, dar și prima întrevedere a Maiei Sandu cu un șef de stat străin după ce a devenit președintă. În cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a ţării vecine.
Totodată, cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens, precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News