Președintele va avea o declarație de presă după întâlnirea cu liderii coaliției de Guvernare.
Liderii partidelor care formează coaliția de guvernare - PNL, USR-Plus și UDMR - au participat, astăzi, la o întrevedere la Palatul Cotroceni. Este vorba despre președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prim-ministrul României, Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Întâlnirea a avut loc la ora 16:00, iar pe agenda discuțiilor s-a aflat stadiul elaborării Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR). Vorbim despre 30 de miliarde de euro de care beneficiază România pentru investiţii şi reforme în domeniul infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării.
PNRR urmează să fie supus aprobării executivului și trimis Comisiei Europene. Cele circa 30 miliarde euro reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei o rezistență sporită în cazul unei viitoare crize“, a afirmat șeful statului.
„Este important să înțelegem că acest plan ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român.
Vom pune un accent major pe sănătate, pe rețeaua de spitale, pe centre medicale integrate în zone rurale și vulnerabile. Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde euro.
De asemenea, PNRR ne va permite să finanțăm dezvoltarea rețelei de autostrăzi. Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde euro.
PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru educația din România. Programul România Educată va primi 4 miliarde euro. Vom avea, astfel, școli sigure, curate, cu laboratoare. Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în domeniile viitorului. Educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil.
PNRR și tranziția verde: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei și irigații, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil, prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Vom investi în servicii digitale destinate cetățeanului. Totodată, vom investi în mediul urban, ceea ce le va permite locuitorilor să se bucure de aer curat, spații verzi și spații curate. Se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătățire a condițiilor de trai.
Investițiile propuse prin acest Plan vor duce la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru cei afectați de pandemie, la noi oportunități de afaceri. Fac un apel la autoritățile publice și partenerii economici și sociali implicați în fundamentarea și implementarea acestui plan să susțină acest efort integrat la nivel administrativ, instituțional sau privat“, a afirmat șeful statului.
ACTULIZARE...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News