"România este alături de Republica Moldova şi de toţi cetăţenii săi aşa cum a fost mereu. Pe noi puteţi să contaţi. Şi, pe lângă România, alături de dumneavoastră se află solidar toate statele europene şi euroatlantice", a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. El a spus că "efortul Republicii Moldova va rămâne în memoria colectivă".
România va primi atâţia refugiaţi ucraineni câţi vin, a dat asigurări preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că ţara noastră va deschide, dacă este nevoie, şi alte hub-uri umanitare şi tabere.
"România va primi atâţia refugiaţi câţi vin. Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă şi niciun ucrainean care caută refugiu la noi, iar cei care caută refugiu în Moldova - şi aici capacitatea este depăşită - vor fi toţi primiţi în România. Nu intenţionez, nu intenţionăm să aducem în discuţie un număr sau o cotă. Este vorba de valori în care credem. Refugiaţii trebuie ajutaţi. Câţi vin atâţia vor fi primiţi şi vor primi ajutorul şi asistenţa ce li se cuvine. Este minim minimorum ce putem să facem pentru ucraineni în această perioadă extrem de dificilă şi în această situaţie catastrofală în care au ajuns ei prin agresiunea Rusiei", a declarat Klaus Iohannis, la Chişinău.
El a precizat că România va deschide câte hub-uri umanitare şi tabere vor fi necesare dacă va fi nevoie. "Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu încurajez pe nimeni din Ucraina să îşi părăsească casa şi să vină încoace, dar toţi cei care se simt ameninţaţi de război şi vor să vină la noi vor fi primiţi", a afirmat şeful statului
"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este îngrozitor. Acţiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune şi pe Republica Moldova. Avem nevoie de sprijinul prietenilor noştri şi partenerilor noştri pentru a le depăşi", a spus Maia Sandu, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis.
Ea a arătat că 340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina de la începutul războiului, 100.000 de refugiaţi rămânând în Republica Moldova. "Asistăm la o adevărată dramă umană", a subliniat Maia Sandu.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri, o vizită în Republica Moldova. Şeful statului este însoţit de premierul Nicolae Ciucă.
În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, context în care a reconfirmat "sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră".
În martie, şeful statului a salutat demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a subliniat că România va acorda tot sprijinul în acest demers.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News