Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Interlopul care aducea minore românce în Italia și le obliga să se prostitueze, pedeapsă exemplară: Fetele erau „îmbârligate” cu „dulceaţă un pic”
WhatsApp
Ani grei de închisoare pentru un interlop din Iași, Raj Costache de 42 de ani. Bărbatul a fost condamnat recent la 11 ani după gratii după ce ani de zile a traficat aproximativ 30 de românce, multe dintre ele minore și seduse prin metoda Loverboy, pe care le-a forțat să se prostitueze în Roma, pe stradă.
Româncă acuzată de acte obscene într-un loc public în timpul blitz-ului carabinierilor din Roma și amenzi de peste 10.000 de euro

Raj Costache a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi la cinci ani în care nu va avea dreptul să comunice nici cu victimele, dar nici cu mama, fraţii sau cu vărul său, implicați și ei în dosarul de proxenetism. Bărbatul dn Iași a fost judecat pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori, fapte pe care le-ar fi realizat în anii 2011-2016. Anchetatorii l-au cercetat pentru traficarea a 30 de femei, dintre care 6 minore.

DIICOT a dispus trimiterea în judecată a lui Raj în 2016. Alături de el, au mai fost trimişi pe banca acuzaţilor mai mulţi membri ai familiei celui care avea să se dovedească a fi capul clanului, între care trei fraţi, Dionez, Nixen şi Ministraş, mama lor, şi vărul Pulăi. Grupul iniţiat de Raj se ocupa cu racolarea, transportul, cazarea şi exploatarea sexuală transfrontalieră a femeilor (minore sau majore) “care proveneau din familii defavorizate, cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi”.

Citește și: Diana avea 18 ani când s-a îndrăgostit. Avea să fie doar o victimă din zeci de fete traficate de interlopi în Italia prin metoda „loverboy”

“În rechizitoriul menţionat s-a mai reţinut că liderul de necontestat al grupului infracţional organizat, Raj Costache, a iniţiat gruparea în 2011, iar apoi, în perioada 2011 -2016, a coordonat şi a supravegheat în permanenţă întreaga activitate infracţională de recrutare a tinerelor minore şi majore, cazarea, transportul şi exploatarea acestora în Italia, la Roma, pe via Prenestina şi pe Via Palmiro Togliati, precum şi racolarea şi exploatarea sexuală a tinerelor pe teritoriul Municipiul Iaşi”.

În acest timp, Dionez, împreună cu Ministraş, Nixen şi Pulăi, “se ocupa de derularea cu succes a actelor de recrutare, cazare, transport şi exploatare sexuală a tinerelor”, până erau „pregătite” să meargă în Italia, Roma, unde să practice prostituţia în folosul grupării.

Minore românce, duse în Italia și obligate să se prostitueze

 

În Roma fetele erau cazate în locuinţe diferite, iar banii pe care îi strângeau din serviciile sexuale oferite pe stradă erau trimişi prin Western Union şi MoneyGram către mama lui Costache Raj. “Din verificările efectuate în baza mandatelor de supraveghere emise de Tribunalul Iaşi s-a stabilit că, până la data emiterii rechizitoriului, membrii grupării infracţional organizate au transferat din Italia către România suma de peste 180.000 de euro”.

Fetelor li se promitea că vor munci în baruri pe salarii mari, dar odată ajunse acolo, erau cazate în apartamente închiriate, scoase “la stradă”, exploatate sexual şi lăsate fără banii obţinuţi din prostituţie.

“Inculpatul Raj Costache şi-a asumat rolul de lider al grupării, repartizând însărcinările ce reveneau membrilor grupului şi coordonându-le conform modului de operare stabilit, asigurând atât coordonarea, dirijarea şi finanţarea activităţilor infracţionale desfăşurate de membrii grupării, cât şi relaţionarea grupului cu alte persoane sau grupuri infracţionale care acţionau în scopul recrutării, transportării, transferării şi adăpostirii de persoane vulnerabile, în vederea exploatării sexuale a acestora”, se arată în hotărârea de marţi a Tribunalului Iaşi, citează Ziarul de  Iași.

Fetele erau „îmbârligate” cu „dulceaţă un pic”, apoi exploatate sexual: „Pac! Pac! Pac!”

 

 După ce membrii grupării infracţionale identificau potenţialele victime, le contactau insistent şi le făceau promisiuni de ajutor emoţional şi material, simulând inclusiv sentimente de iubire. Inducerea în eroare a victimelor cu privire la implicare afectivă a inculpaţilor şi intenţiile acestora de a derula relaţii amoroase cu victimele – metoda Loverboy - era abordată de către gruparea infracţională iniţiată de Raj Costache ca o strategie de bază.

Într-o interceptare telefonică, anchetatorii au auzit cum Raj şi Dionez stabileau că victimele trebuiau „îmbârligate” de către băieţi „la faţa locului” cu „dulceaţă un pic”, apoi exploatate sexual: „Pac! Pac! Pac!”

Vezi și: Român condamnat că forța minore românce să se prostitueze în Italia, la un pas să scape de acuzații. 30 de tinere, victime

Cum s-a ajuns ca bărbatul să fie condamnat abia în 2022 pentru fapte petrecute în perioada 2011-2016? Iniţial, el a mai primit o condamnare cu închisoarea, cu executare, însă Costache Raj a formulat apel şi a cerut achitarea, pe motiv că “probatoriul administrat în cauză nu confirmă vinovăţia sa”. În noul proces, încheiat marţi cu sentinţa de condamnare, judecătorii au fost atenţi la rolul pe care Costache Raj l-a avut în cadrul grupării şi l-au condamnat cu aceeaşi pedeapsă pe care o primise şi în urmă doi ani, adică 11 ani de închisoare.

În plus, bărbatul va trebui să-i plătească uneia dintre victime, cu titlul de daune morale, 10.000 de euro. Instanţa a decis şi confiscarea de la el a sumelor de bani dobândite în urma comiterii infracţiunilor de „trafic de persoane” şi „trafic de minori” de la două dintre victime (250.000 de lei, respectiv 20.000 lei). Iar pentru a se asigura că banii vor fi recuperaţi, judecătorii au decis sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile, “prezente şi viitoare, până la concurenţa sumei totale la care a fost obligat potrivit prezentei hotărâri”. Însă Costache Raj poate ataca şi această hotărâre, prin apel, în termen de 10 zile. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel