Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ghid pentru românii care își petrec vacanța în Grecia. Condițiile de călătorie după intrarea țării în zona roșie
WhatsApp
Grecia, una dintre principalele destinații de vacanță pentru români, intră de la 1 august în zona roșie, ceea ce duce la modificări pentru cei care aleg să își petreacă concediul în această țară. Dacă nu sunt multe modificări, la intrarea în țară, sunt însă schimbări cruciale la revenirea în România. Un lucru rămâne la fel: tranzitul prin Bulgaria nu este afectat, dar perioada nu trebuie să depășească 24 de ore.

Cea mai importantă schimbare legată de o vacanță în Grecia este pentru persoanele nevaccinate. La revenirea în țară, acestea vor intra în carantină, indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.

Singurele categorii exceptate de la măsura carantinei de 14 zile sunt:

-persoanele care s-au imunizat anti-COVID cu schema completă de cel puțin 10 zile;

-persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile copiii până la vârsta de 6 ani cei cu vârstele cuprinse între 6 și 16 ani;

-dacă prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Testul poate să fie făcut și după intrarea în țară Românii care revin în țară trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, pentru Direcția de Sănătate Publică, în care precizează clar statul și localitatea din care se întorc și data plecării.

Cei care doresc să fenteze regulile prin a invoca un alt stat din care se întorc trebuie să fie conștienți că riscă un dosar penal pentru fals în declarații și pentru combaterea zădărnicii bolilor, informează Libertatea. Persoanele vaccinate trebuie să prezinte la intrarea în țară dovada vaccinării și nu mai trec prin filtrul celor de la DSP, fiind scutite de măsura carantinei. Cu toate acestea, schema completă de vaccinare trebuie finalizată cu minimum 10 zile înainte de intrarea în țară, altfel vor fi supuși măsurilor.

 

Tranzitul prin Bulgaria, neafectat

 

Pentru românii care se întorc pe calea rutieră din Grecia, vameșii bulgari nu cer la intrare niciun document suplimentar, în afară de buletin sau pașaport, dacă turiștii declară că doar tranzitează și părăsesc imediat Bulgaria.

Chiar dacă vameșii bulgari nu verifică explicit traseul urmat de români în tranzitul lor prin Bulgaria, o încălcare a acestui fapt poate duce la acuzații similare precum cele din țară – privind zădărnicirea bolilor.

În schimb, cei care rămân în Bulgaria mai mult de 24 de ore, sunt vizați de măsura carantinei, căci Grecia a fost inclusă și de această țară în zona roșie, după ce rata de infectare a depășit pragul de 3.

 

Ce documente trebuie să aibă românii care intră în Grecia

 

În ceea ce privește intrarea în Grecia, nu au apărut modificări. În continuare, cei care intră în această țară o pot face doar dacă:

-sunt vaccinați, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică.

-prezintă dovada trecerii prin boală, într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia

-test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, sau test antigen negativ, recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia.

Cele trei pot fi dovedite prin intermediul certificatului verde care se descarcă de pe platforma STS și se prezintă la intrare prin intermediul codului QR. El este acceptat atât în format digital, cât și clasic – pe hârtie.

În plus, trebuie să fie completat și formularul de localizare a pasagerilor,cu minimum 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen. Acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă).

După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin e-mail, formularul cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

 

Măsuri pe plan intern

 

Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

-un certificat de vaccinare anti-COVID-19;

-o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);

-un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;

-un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore. Minorii cu vârsta de până la 12 ani pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru COVID-19.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel