Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gheorghe Cârciu, întâlnire cu românii din Serbia: "Trăim românește, oriunde am locui!"
WhatsApp
Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a condus în perioada 10 – 12 decembrie 2022, delegația DRP ce a efectuat o vizită de lucru în Serbia, pentru consolidarea legăturilor cu asociațiile românești și identificarea de soluții la problemele specifice cu care comunitatea de români din această zonă se confruntă în păstrarea identității. Delegația a fost însoțită de E.S. Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Serbia, Silvia Davidoiu. 

Prima parte a programului a vizat întâlnirea cu Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop al Episcopiei Dacia Felix. Eparhie a Bisericii Ortodoxe, cu sediul la Vârșeț, aceasta își dedică activitatea comunității ortodoxe românești din Serbia, unde un număr considerabil de români participă duminica la Sfânta Liturghie, păstrăndu-se unită comunitatea, prin credință.

Școală cu predare în limba română în Serbia

 

În continuarea vizitei de lucru, delegația DRP a efectuat o vizită la Școala Generală „Zarko Zrenjanin” din Satu Nou, unde a fost întâmpinată de elevii români din această unitate educațională. Școala cu predare în limba română, beneficiară a sprijinului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, prin donații de materiale auxiliare (laptop-uri, retroproiectoare, table, etc), susține cursurile pentru copiii din această arie și păstrează în rândul celor mici identitatea noastră românească.

În a doua parte a programului, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a dorit să viziteze sediul din Pancevo a Casei de Presă și Editură „Libertatea”, care celebrează luna aceasta 75 de ani de beletristică în limba română. Demnitarul român a felicitat echipa redacțională, care a consolidat prin implicarea sa, de-a lungul timpului, limba română în rândul comunității.

drp-vizita-serbia

După vizita la ziarul „Libertatea”, delegația a participat la întâlnirea cu reprezentanți din fosta și viitoarea structură a Consiliului Național al Minorității Române din Voivodina și Serbia de Est și cu alți reprezentanți ai mediului asociativ și cultural din zonă. Discuțiile s-au axat pe problemele cu care se confruntă minoritatea română din Serbia, în timp ce delegația Departamentului a reiterat programele instituției prin care pot aduce sprijin românilor de aici, precum și încheierea de parteneriate. „Rolul și obiectivul DRP este de a susține toți românii, indiferent unde aleg să trăiască. Avem programe de finanțare nerambursabilă și granturi care pot întări realizarea proiectelor de aici, așteptăm un număr mare de copii prin programul Taberelor ARC, să îsi cunoască țara și să își consolideze legătura cu cei de acasă!” – extras din conversațiile întâlnirii, declarație a secretarului de stat român.

"Trăim românește, oriunde am locui!"

 

”Cel mai de preț element identitar pentru poporul nostru este limba română! Trăim românește, oriunde am locui! Continuați să vorbiți și să simțiți românește, oriunde vă aflați în lume, pentru că Europa este casa noastră și aceasta are nevoie de o Românie puternică!”, a afirmat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, la declarațiile solicitate de reprezentanții presei de limba română, RTV și ziarul „Libertatea”, prezenți la întâlnirea cu mediul asociativ românesc.

Delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a continuat vizita de lucru în Republica Serbia participând la o întâlnire cu cadre didactice și reprezentanți ai mediului asociativ din Serbia de Răsărit, urmată de o întrevedere cu reprezentanți ai catedrelor de limba română ale Universității Belgrad și Universității Novi Sad, unele dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior de stat din Serbia. Cele două catedre de limba română asigură cursuri pentru învățământ universitar (facultate), precum și post universitar (masterat și doctorat), cu specializări la Facultatea de Filologie și Facultatea de Filozofie.

Discuțiile din cadrul celor două întâniri au vizat mijloacele prin care Departamentul poate răspunde nevoilor minorității române din Serbia, în conservarea și manifestarea liberă a identității naționale, mai cu seamă în planul învățământului în limba română.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a subliniat nevoia unor acțiuni multianuale, pentru o mai bună implementare a proiectelor din zona de educație, menite să stimuleze însușirea patrimoniului lingvistic de către tinerele generații de români din acest stat. Oficialul român a reiterat importanța acordată de statul român tuturor românilor din afara granițelor țării și a amintit, concret, proiectul DRP prin care, în ultimii doi ani au fost donate echipamente educaționale elevilor și studenților din Serbia din 32 de unități de învățământ.

drp-vizita-serbia-3

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
22 Martie 2023, 09:58
Spectacola.ro
22 Martie 2023, 10:28
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
DCMedical.ro
22 Martie 2023, 09:59
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
RadioDCNews.ro
22 Martie 2023, 09:44
DCBusiness.ro
21 Martie 2023, 22:42
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
DCMedical.ro
22 Martie 2023, 09:59
RadioDCNews.ro
22 Martie 2023, 09:44
DCNews.ro
22 Martie 2023, 09:58
DCBusiness.ro
21 Martie 2023, 22:42
Spectacola.ro
22 Martie 2023, 10:28