Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania va introduce o schemă care leagă pensiile de salarii pentru a asigura echitatea între generații
WhatsApp
Guvernul german a dezvăluit un proiect de lege menit să introducă o schemă de pensii suplimentare, concentrată pe investiții în piețele de capital, pentru a asigura o legătură între pensii și evoluția salariilor. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Guvernul german pregătește o reformă amplă a sistemului de pensii, având în vedere presiunile crescânde generate de decalajul între salarii și pensii, accentuat de schimbările demografice.


Această schemă de pensii suplimentare va avea ca scop investițiile în piețele de capital, în încercarea de a menține legătura dintre pensii și evoluția salariilor. Decizia vine în contextul presiunii crescânde asupra sistemului de pensii din Germania, generată de schimbările demografice și de apropierea pensionării a milioane de persoane din generația "baby boomer", născuţi între anii '50 şi mijlocul anilor '60, urmând să se pensioneze.

„Sistemul trebuie să rămână corect” 

 

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a subliniat importanța actualizării sistemului de pensii pentru a asigura echitatea între generații. "Sistemul trebuie să rămână corect pentru generațiile viitoare, atât pentru cei care beneficiază ca pensionari, cât și pentru cei care finanțează sistemul.", a declarat Lindner. 

Potrivit proiectului de lege, obiectivul reformei este de a garanta un nivel al pensiei de cel puțin 48% din salariul mediu până la finalul anilor 2030, asigurând astfel un nivel de trai decent pentru pensionari.

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a explicat că nivelul sistemului legal de pensii este garantat până în 2025, dar prin această reformă se urmărește asigurarea sa până în 2039.

Pentru a reduce povara pe termen lung asupra contribuabililor, guvernul german va înființa un fond suveran permanent de investiții. Acest fond va achiziționa acțiuni de pe piețele bursiere globale, utilizând împrumuturi de la bugetul federal și transferuri de fonduri guvernamentale.

În prima fază, guvernul intenționează să se împrumute cu 12,5 miliarde de euro în acest an pentru așa-numitul "Generational Capital", pentru investiții pe piețele de capital. Suma va crește anual cu 3%, în linie cu estimările privind creșterea salariilor, fiind planificați 15 miliarde de euro până în 2028, conform declarațiilor lui Lindner, relatează Agerpres. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel