Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța, cea mai caldă lună octombrie din ultimii 120 de ani de când se fac măsurători
WhatsApp
Europa se încălzeşte mai repede decât restul planetei, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială.
Record de căldură: 4 iulie devine cea mai fierbinte zi din istorie, iar meteorologii emit avertismente

În raportul său, publicat ieri, sunt menţionate fenomenele meteo extreme din ultimii doi ani: valuri de caniculă şi o secetă severă în numeroase regiuni, inundaţii catastrofale în Europa Centrală, incendii devastatoare în sudul continentului. Franţa tocmai a confirmat că a avut cea mai caldă lună octombrie din ultimii 120 de ani de când se fac măsurători.

Continentul european a înregistrat în ultimii 30 de ani o creştere a temperaturii aerului de două ori mai mare decât media planetei, adică 1,5 grade Celsius, respectiv 0,5 grade în fiecare deceniu. Este cea mai rapidă încălzire dintre toate cele şase regiuni urmărite de organizaţie, precizează raportul. Iată şi dovezile evidente: gheţarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea lor între 1997 şi 2021, calota glaciară a Groenlandei se topeşte progresiv, contribuind la creşterea nivelului mării.

Franța, cea mai caldă lună octombrie din ultimii 120 de ani

 

Tot Groenlanda a înregistrat anul trecut, pentru prima dată, ploaie în cel mai înalt punct al său, staţia meteo Summit, unde, în mod normal, nu cade decât zăpadă. Europa este imaginea vie a planetei care se încălzeşte, amintindu-ne că nici măcar societăţile dezvoltate şi aparent bine pregătite nu sunt imune la consecinţele fenomenelor meteorologice extreme.

Documentul ONU apare în aceeaşi zi în care Météo France declară octombrie 2022 drept cel mai cald octombrie din istoria măsurătorilor, adică din anul 1900. Luna trecută, temperatura medie a fost, în Franţa, de 17,2 grade Celsius, cu 3,5 grade mai ridicată decât normalul perioadei, potrivit Rador.

Europa se încălzeşte mai repede decât restul planetei, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială, instituţie ce aparţine de Naţiunile Unite. 

ONU: Europa se încălzeşte mai repede decât restul planetei

 

În raportul său, publicat joi, sunt menţionate fenomenele meteo extreme care au lovit continentul nostru anul acesta şi în 2021 - valuri de caniculă şi o secetă severă numeroase regiuni, inundaţii catastrofale în Europa Centrală, incendii devastatoare în sud, iar Franţa tocmai a confirmat că a avut cea mai caldă lună octombrie din ultimii 120 de ani de când se fac măsurători ale temperaturii aerului.

Continentul european a înregistrat în ultimii 30 de ani o creştere a temperaturii aerului de două ori mai mare decât media planetei, adică 1,5 grade Celsius, respectiv 0,5 grade în fiecare deceniu - atrage atenţia Agenţia de Meteorologie a ONU, confirmată şi de Serviciul european pentru schimbări climatice "Copernicus".

Este cea mai rapidă încălzire dintre toate cele şase regiuni urmărite de organizaţie, precizează raportul. Iată şi dovezile evidente - gheţarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea lor între 1997 şi 2021, calota glaciară a Groenlandei se topeşte progresiv, contribuind la creşterea nivelului mării. Tot Groenlanda a înregistrat anul trecut pentru prima dată ploaie în cel mai înalt punct al său, staţia meteo Summit, unde în mod normal nu cade decât zăpadă.

Europa este imaginea vie a planetei care se încălzeşte, amintindu-ne că nici măcar societăţile dezvoltate şi aparent bine pregătite nu sunt imune la consecinţele fenomenelor meteorologice extreme. Anul trecut, o serie de evenimente climatice excepţionale au avut loc în diferite părţi ale Europei. Inundaţiile masive au provocat un număr fără precedent de morţi şi pagube în zona de vest şi în cea centrală, iar incendii gigantice au devastat sud-estul, vara lui 2021 lăsând o urmă tristă în memoria naţiunilor afectate şi în evidenţele internaţionale privind evoluţia climei, susţin autorii raportului.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel