Un bastion ucrainean cheie din Donbas pare să fie pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei, întrucât guvernatorul regiunii a început să vorbească în mod deschis despre predarea orașului astăzi.
Serhiy Haidai, guvernatorul provinciei Luhansk, a declarat că Rusia atacă acum orașul Severodonetsk din toate părțile și că - dacă Kievul îi dă ordinul de a preda orașul - atunci ar fi dispus să o facă.
Haidai a declarat că decizia de a abandona Severodonetsk - unul dintre ultimele bastioane ucrainene din provincia sa - nu va fi luată cu ușurință, dar că "războiul este prioritatea cea mai mare", potrivit unui matinal al BBC.
Decizia a fost luată în timp ce lupte grele au izbucnit și la nord de Slovyansk, un alt oraș-cheie din provincia vecină Donețk, iar bombardamentele rusești au tăiat aprovizionarea cu apă, energie electrică și gaz - lăsând ultimii cetățeni rămași în fața perspectivei unui asediu.
Capturarea regiunilor Luhansk și Donețk - care împreună formează Donbasul - este acum obiectivul principal al "operațiunii militare speciale" a lui Vladimir Putin, care a intrat astăzi în cea de-a 100-a zi, după ce încercările de a obține o victorie rapidă cu un atac asupra Kievului au eșuat.
În ultimele zile, Rusia și-a întărit controlul asupra Donbasului - făcând progrese lente, costisitoare, dar constante, în supunerea regiunii cu focuri de artilerie nimicitoare.
Kievul spune că armata lui Putin controlează acum 20% din teritoriul Ucrainei, față de aproximativ 7% când a început invazia pe 24 februarie.
Președintele Zelensky a recunoscut ieri că până la 100 de oameni mor în fiecare zi, cei mai mulți dintre ei în Donbas, în timp ce alți 500 sunt răniți - un număr impresionant de victime care va fi dificil de menținut chiar și în condițiile în care sunt chemate rezervele și recruții.
Fabrica Azot din Severodonetsk, una dintre cele mai mari uzine chimice din Europa, a fost ținta soldaților ruși care au tras asupra uneia dintre clădirile sale administrative și asupra unui depozit în care era depozitat metanol.
Trupele ucrainene încă mai dețin o zonă industrială, a declarat Gaiday, o situație care amintește de Mariupol, unde o imensă oțelărie a fost ultima rezistență a orașului portuar din sud-estul țării până când trupele ucrainene s-au predat în cele din urmă la sfârșitul lunii mai.
Aproximativ 60% din infrastructură și locuințe au fost distruse, în timp ce serviciile de internet, rețelele de telefonie mobilă și de gaz au fost scoase din funcțiune, a declarat primarul orașului, Oleksandr Zaika.
„Bombardamentele devin din ce în ce mai puternice pe zi ce trece”, a spus el.
În orașul Slovyansk, aflat la 80 de kilometri de Severodonetsk, locuitorii au declarat că au existat bombardamente constante din partea trupelor rusești.
„Este foarte dificil aici”, a declarat paramedicul Ekaterina Perednenko, în vârstă de 24 de ani, care s-a întors în oraș abia acum cinci zile, dar își dă seama că va trebui să plece din nou.
„Peste tot se trage, este înfricoșător. Nu există apă, electricitate sau gaz”, a spus ea.
Și la Mykolaiv, în sud, un bombardament rusesc a ucis cel puțin o persoană și a rănit alte câteva, au anunțat joi târziu oficiali militari ucraineni.
Conduse de Statele Unite, națiunile occidentale au pompat arme și provizii militare în Ucraina pentru a o ajuta să supraviețuiască atacului.
Bridget Brink, noul ambasador american la Kiev, a promis joi că Statele Unite vor "ajuta Ucraina să învingă agresiunea rusă", după ce și-a prezentat scrisorile de acreditare lui Zelenski.
La începutul acestei săptămâni, Statele Unite au anunțat că trimit Ucrainei sisteme mai avansate de lansare de rachete multiple Himar.
Unitățile mobile pot lansa simultan mai multe muniții ghidate cu precizie asupra unor ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri.
Ele reprezintă piesa centrală a unui pachet de 700 de milioane de dolari care include, de asemenea, radare de supraveghere aeriană, muniție, elicoptere și vehicule.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul că "pune gaz pe foc", deși oficialii americani insistă că Ucraina a promis că nu le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Dincolo de trimiterea de arme Ucrainei, aliații occidentali au încercat, de asemenea, să sufoce linia de salvare financiară a Rusiei în încercarea de a-l determina pe Putin să schimbe cursul.
Înmulțind o listă deja lungă de embargouri, Statele Unite l-au trecut pe lista neagră pe managerul de bani al lui Putin și pe o companie din Monaco care furnizează iahturi de lux elitei de la Moscova.
De cealaltă parte a Atlanticului, țările UE au convenit asupra unor noi sancțiuni care ar opri 90% din importurile de petrol rusesc în blocul comunitar până la sfârșitul anului.
Principalii producători de țiței au convenit să majoreze producția cu aproximativ 50% mai mult pe lună, într-un efort de a calma o piață supraîncălzită și de a reduce presiunea asupra inflației.
Dar această măsură i-a dezamăgit pe investitori, iar prețurile au crescut în urma anunțului.
Războiul riscă să declanșeze o criză alimentară la nivel mondial, în condițiile în care Ucraina este unul dintre principalii producători de cereale din lume.
Aceasta s-a tradus deja prin creșterea costurilor pentru produsele de bază, de la cereale la ulei de floarea-soarelui și porumb, cei mai săraci fiind printre cei mai afectați.
Șeful Uniunii Africane, președintele senegalez Macky Sall, va vizita Rusia vineri pentru a discuta cu Putin.
Vizita are ca scop „eliberarea stocurilor de cereale și îngrășăminte, ale căror blocaje afectează în special țările africane”, alături de atenuarea conflictului din Ucraina, a precizat biroul lui Sall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News