"Pentru înot a reprezentat punctul de cotitură, cu el Italia a început să câștige. Pentru mine pleacă o bucată din viața mea, îi datorez totul, dacă am ajuns să câștig medalii olimpice, campionate mondiale și să stabilesc recorduri este datorită lui", afirmă Novella Calligaris despre succesele pe care Costantin Dennerlein, mai cunoscut sub numele de Bubi, le-a lăsat în bazinele de înot italiene și în cele din întreaga lume. El a fost antrenor al echipei naționale de înot timp de peste douăzeci de ani.
Născut din mamă româncă și tată german, la Portici în 1932, Dennerlein a murit ieri în locuința sa din cartierul Balduina din Roma. La 28 decembrie ar fi împlinit 90 de ani.
Bubi Dennerlein a fost primul campion absolut de înot al Italiei pentru Canottieri Napoli, cu care a câștigat 10 titluri și a stabilit patru recorduri naționale, a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952 și a câștigat două campionate de polo pe apă, în 1957 și 1958. Dar pentru înot a fost cu siguranță unul dintre cei mai mari antrenori: a rămas la echipa națională timp de 24 de ani, conducându-i pe Squadra Azzurra la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice de la Roma 1960.
Sportivii săi au câștigat peste 50 de titluri italiene; printre ei, pe lângă Calligaris (trei medalii la Jocurile de la München din 1972 și recordul mondial de aur în proba de 800 de metri la Belgrad în 1973), și fratele său Fritz, jucător de baseball, dar și înotător (locul patru la Jocurile Olimpice de la Roma în proba de 200 fluture).
Printre sportivii săi din echipa națională s-a numărat și președintele Federnuoto, Paolo Barelli. A câștigat și la polo pe apă, Scudetto 1963, ca antrenor al echipei Canottieri Napoli. Anii, apoi covrigii și bolile i-au însoțit ultimele zile. "Ciao Bubi, ciao maestro: tu ne-ai învățat să înotăm", salutul și omagiul campionilor săi.
Este povestea lui Costantin, cunoscut sub numele de Bubi: star al poloului pe apă și al înotului, antrenor italian timp de 24 de ani, cel care a condus-o pe Novella Calligaris. Fritz, fratele său, un fluture de clasă mondială și un jucător de polo pe apă de o abilitate rară, joacă rolul principal în această poveste. Tată german, mamă româncă, origini napoletane.
Tenacitate habsburgică, metode stricte și dezinvoltură napoletană, așa s-a născut aventura lui Bubi Dennerlein, împărtășită din toate punctele de vedere cu Fritz: fratele mai mic și mai extrovertit, fratele mai mare. Și dacă călătoriile au fost întotdeauna un stimulent, pătrunderea progresivă în această lume cu granițe încă nedelimitate, precum lumea algidă a înotătorului sau aspră precum cea a poloului pe apă, a venit pas cu pas, însoțită de un destin nescris care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi mai degrabă alunecos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News