Baza rutieră de rezervă din Joutsa, în centrul Finlandei, nu a mai fost folosită de zeci de ani din cauza importanței sale ca autostradă principală care leagă capitala Helsinki de zonele mai nordice ale țării.
Exercițiul de la baza rutieră din Joutsa a implicat aproximativ 200 de angajați și avioanele de vânătoare F/A-18 Hornet ale Finlandei, avioanele de antrenament mai vechi Hawk Mk 51 și alte aeronave militare.
Localnicii s-au adunat miercuri pe marginea drumului din Joutsa pentru a urmări exercițiul în care piloții au exersat aterizarea pe o porțiune de 2 kilometri (1,24 mile) din autostrada închisă.
Ei au urmărit personalul de la sol exersând "realimentarea la cald" a unui avion de vânătoare cu motoarele în funcțiune.
Finlanda, care candidează pentru aderarea la NATO pe fondul războiului din Ucraina, are o duzină de piste de rezervă similare concepute pentru utilizare în timp de război în întreaga țară.
Șeful Academiei Forțelor Aeriene finlandeze, colonelul Vesa Mantyla, a declarat: "În principal, cred că toate bazele rutiere sunt în stare destul de bună, astfel încât să fie ușor de preluat în operațiuni în câteva zile".
Pentru a-și proteja flota, Forțele Aeriene finlandeze își pot dispersa rapid toate avioanele în întreaga țară și fac anual repetiții pe bazele rutiere.
Colonelul Mantyla a declarat: 'Amenințarea din partea Rusiei sau acțiunile Rusiei cu rachetele de croazieră și rachetele balistice (în Ucraina) dovedesc că conceptul de operațiuni dispersate este corect', conform Daily Mail.
Un pensionar local, Veikko Haapala, în vârstă de 79 de ani, care se afla la observarea avioanelor, a declarat că are încredere că forțele de apărare finlandeze vor fi capabile să apere țara, în special cu ajutorul aliaților din NATO.
Haapala a declarat: "Mă simt oarecum îngrijorat, având în vedere cum a evoluat situația mondială, cu privire la modul în care ne apărăm".
Între timp, un alt localnic, Seija Viinikainen, în vârstă de 57 de ani, a salutat exercițiul în contextul în care războiul din Ucraina face ca situația să devină 'dubioasă'.
Ea a declarat: 'Și finlandezii trebuie să fie conștienți și să conteze chiar și în aceste mici piste din mediul rural, astfel încât armata să fie pregătită să le folosească și recruții să poată face exerciții și pe ele'.
Aceasta vine după ce Finlanda și-a închis granițele pentru turiștii ruși după ce un aflux uriaș de bărbați în vârstă militară a fugit din țară în urma ordinului de mobilizare al lui Putin.
Traficul de pasageri la graniță este semnificativ limitat, civilii ruși cu vize turistice nu mai au voie să intre în țara nordică.
Ministrul de externe, Pekka Haavisto, a declarat: "Decizia de principiu are ca scop să împiedice complet turismul rusesc în Finlanda și tranzitul aferent prin Finlanda".
Guvernul și-a justificat decizia spunând că sosirea continuă a turiștilor ruși în Finlanda pune în pericol relațiile internaționale ale țării, fără a preciza mai mult.
Haavisto a declarat că ordinul de mobilizare a avut un 'impact semnificativ' asupra deciziei sale.
La începutul lunii, Finlanda a redus numărul de vize - inclusiv în scopuri turistice - eliberate cetățenilor ruși.
Au fost eliberate doar o zecime din numărul obișnuit de vize, într-o măsură considerată ca o dovadă de solidaritate cu Ucraina.
Se crede că aproximativ 200.000 de ruși au părăsit țara în ultima săptămână, grăbindu-se să ajungă în Georgia, Finlanda, Kazahstan și Mongolia pentru a scăpa de o eventuală chemare pe frontul de luptă.
Ministerul de Interne din Georgia a declarat că peste 53.000 de ruși au intrat în țară de săptămâna trecută, în timp ce oficialii Ministerului de Interne din Kazahstan au declarat că 98.000 au trecut în această națiune.
Agenția finlandeză a poliției de frontieră a declarat că peste 43.000 au sosit în aceeași perioadă. Rapoartele mass-media au mai spus că alți 3.000 de ruși au intrat în Mongolia, care are, de asemenea, o graniță comună cu această țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News