Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fermierii din Prahova protestează împotriva sistemului anti grindină pe motiv că alungă ploaia și acuză Occidentul de conspirații 
WhatsApp
Agricultorii atrag atenția asupra situației critice în care se află culturile de grâu din cauza secetei. Cei din Prahova solicită eliminarea sistemului antigrindină despre care spun că alungă ploaia. 
Furtuni puternice și grindină în Germania, haos pe aeroportul din Frankfurt. Sursa foto: freepik.com

Fermierii spun că de 40 de ani cel puțin nu au văzut o asemenea secetă.

"Suntem extrem de speriaţi în zona asta de sud a Prahovei pentru că situaţia la ora asta este critică. Am 40 de ani de agricultură, dar aşa ceva nu am văzut. Grâul, dacă nu îl plouă substanţial în următoarele 10 zile, se va usca pe câmp de nu vom lua un bob de grâu şi de rapiţă. (...) La ora asta, se usucă grâul pe câmp, s-a schimbat la culoare, el nu mai face, chiar dacă îl irig de aici încolo, decât trei tone la hectar. Eu asemenea secetă nu am pomenit în primăvară", a spus preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Prahova, Adrian Mocanu.Teoria conspirației împotriva sistemului anti grindină

Acesta mai spune că grindină tot va fi, "dacă va vrea ea". 

"Protestul a fost unul spontan, generat de operaţionalizarea, începând de azi, a sistemului antigrindină. (...) Nu există niciun studiu care să releve legătura între însămânţarea asta - că nu contează că e cu rachete, Occidentul a făcut cu avioane, cu fel de fel de manevre să ducă iodura asta de argint în nor - şi incidenţa grindinei. Deci, e simplu! Ne jucăm pe banii noştri fără să afectăm căderea de grindină. Dacă grindina va vrea să pice, va pica indiferent ce fac ăştia. Ei trag exagerat. Probabil, ocazional, să zic că mută grindina dintr-un loc în altul, să zic, dar oricum suprimă ploile", a mai spus Mocanu. 

 


Iodura de argint, mărul discordiei
"E vorba de 50 de milioane de euro pe care îi trag în aer pe degeaba. (...) Ne-am trezit noi să tragem, din 2005, pe când ăştia au terminat cu trasul prin 2000 - Argentina, Franţa, Republica Moldova trag din anii '60 şi au început să renunţe pentru că şi-au dat seama că nu se pupă costurile şi protecţia. (...) Organizaţia Mondială a Meteorologiei nu recomandă intervenţiile în atmosferă, ci recomandă eventuale studii, iar cu iodura de argint, care este o substanţă care nu există în natură... nu au făcut ei nicio cercetare. Fiind o substanţă aşa de rară care se produce doar în laborator, ea nefiind uzual, nu au făcut şi ei niciun studiu. Am găsit doar faptul că e puternic toxică pentru mediul acvatic, cercetările americane spun că în zonele în care s-a insistat cu însămânţarea de nori au găsit concentraţii peste limita admisă din această substanţă care e solubilă foarte greu în apă, se acumulează... (...) Au primit aviz negativ de la Mediu când au implementat legea", a adăugat Adrian Mocanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel