Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa se încălzeşte mai repede decât restul planetei, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială
WhatsApp
Europa se încălzeşte mai repede decât restul planetei, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială, instituţie ce aparţine de Naţiunile Unite. 

În raportul său, publicat joi, sunt menţionate fenomenele meteo extreme care au lovit continentul nostru anul acesta şi în 2021 - valuri de caniculă şi o secetă severă numeroase regiuni, inundaţii catastrofale în Europa Centrală, incendii devastatoare în sud, iar Franţa tocmai a confirmat că a avut cea mai caldă lună octombrie din ultimii 120 de ani de când se fac măsurători ale temperaturii aerului.

Continentul european a înregistrat în ultimii 30 de ani o creştere a temperaturii aerului de două ori mai mare decât media planetei, adică 1,5 grade Celsius, respectiv 0,5 grade în fiecare deceniu - atrage atenţia Agenţia de Meteorologie a ONU, confirmată şi de Serviciul european pentru schimbări climatice "Copernicus".

ONU: Europa se încălzeşte mai repede decât restul planetei

 

Este cea mai rapidă încălzire dintre toate cele şase regiuni urmărite de organizaţie, precizează raportul. Iată şi dovezile evidente - gheţarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea lor între 1997 şi 2021, calota glaciară a Groenlandei se topeşte progresiv, contribuind la creşterea nivelului mării. Tot Groenlanda a înregistrat anul trecut pentru prima dată ploaie în cel mai înalt punct al său, staţia meteo Summit, unde în mod normal nu cade decât zăpadă.

Europa este imaginea vie a planetei care se încălzeşte, amintindu-ne că nici măcar societăţile dezvoltate şi aparent bine pregătite nu sunt imune la consecinţele fenomenelor meteorologice extreme. Anul trecut, o serie de evenimente climatice excepţionale au avut loc în diferite părţi ale Europei. Inundaţiile masive au provocat un număr fără precedent de morţi şi pagube în zona de vest şi în cea centrală, iar incendii gigantice au devastat sud-estul, vara lui 2021 lăsând o urmă tristă în memoria naţiunilor afectate şi în evidenţele internaţionale privind evoluţia climei, susţin autorii raportului.

Documentul ONU apare în aceeaşi zi în care "Meteo France" declară octombrie 2022 drept cel mai cald octombrie din istoria măsurătorilor, adică din anul 1900. Luna trecută temperatura medie a fost în Franţa de 17,2 grade Celsius, cu 3,5 grade mai ridicată decât normalul perioadei. Ceea ce a atras cel mai mult atenţia specialiştilor sunt maximele de peste 30 de grade înregistrate mai multe zile la rând, chiar şi la sfârşitul lunii, când oamenii au făcut plajă şi s-au scăldat în mare în multe zone de pe ţărmurile Mediteranei sau ale Atlanticului.

Valul inedit de căldură a avut caracteristici anormale, atât prin durată, cât şi prin faptul că a cuprins întreg teritoriul ţării, inclusiv zone montane. În masivul central francez, precum şi în unele zone ale Alpilor, la altitudini mai mici, au fost măsurate temperaturi de 25-26 de grade, specifice mai de grabă lunii iunie. Meteo France vorbeşte şi de nopţi tropicale, când temperaturile nu au coborât sub 20 de grade în sudul ţării, unde de la mijlocul lui octombrie temperaturile încep să scadă constant, chiar şi acolo.

În acelaşi timp, continuă să se resimtă lipsa precipitaţiilor din acest an şi, deci, să se accentueze fenomenul de secetă. Numeroase râuri şi lacuri, chiar şi la munte, înregistrează scăderi importante ale nivelurilor, niciodată atinse până acum. Iar dacă toate aceste date despre octombrie nu încetează să ne surprindă, să mai spunem că este a noua lună consecutivă din acest an care marchează o aşa-numită anomalie pozitivă - potrivit Meteo France, adică mai exact din februarie şi până în octombrie a fost mai cald decât în mod obişnuit, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel