Biroul Executiv (BEx) al PNL a aprobat, marţi seara, propunerea privind rotaţia premierilor într-un viitor guvern cu PSD şi UDMR, condiţia liberalilor fiind ca primul prim-ministru să fie dat de PNL.
"S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri cu primul premier din partea PNL. Am discutat (de flexibilizarea numelui premierului propus de PNL - n.r.), dar nu s-a votat”, spune Florin Cîțu.
El spune că, în prezent, propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este liderul partidului.
"Propunerea noastră o să meargă apoi la președintele României, care atributul constituțional. Încă vorbim de programul de guvernare. Vedeți, vorbim de premier, dar nu avem program de guvernare. Nu vomm renunța la cota unică”, adaugă Cîțu
Liderul PNL afirmă că ministerele avizatoare vor fi împărțite între PSD și PNL.
"PNL nu a pus niciun fel de condiție pe numele propuse de PSD”, afirmă Cîțu, întrebat care e poziția sa, în condițiile în care PSD nu îl acceptă ca șef al Executivului.
Nu am progresat deloc în privința persoanei premierului, anunță, marți, liderul UDR, Kelemen Hunor. El afirmă că un Guvern poate fi stabil numai dacă premierul este și președintele partidului, iar liderii celorlalte două partide să fie vicepremieri. „Suntem în competiție cu timpul”, punctează el.
"Nu am progresat deloc în privința persoanei premierului. Considerăm că soluția desemnării prin rotație este o opțiune viabilă, dar și celelalte două partide trebuie să fie de acord și să convină care anume va da primul premier. Subliniez, totodată, că un Guvern poate fi stabil și previzibil numai dacă premierul este și președintele partidului, dar și ceilalți doi președinți de partid ai coaliției trebuie să fie membri în Guvern, în calitate de viceprim-miniștri”, scrie pe Facebook Kelemen Hunor.
Liderul UDMR menționează că le-a spus și colegilor din PNL și PSD: „acum suntem în competiție cu timpul”.
„Este nevoie urgentă de rectificare bugetară, bugetul pe anul viitor trebuie prezentat în Parlament, dar pentru aceasta este esențial ca țara să aibă un Guvern cu drepturi depline”, adaugă Kelemen.
El precizează că liderii PSD, PNL și UDMR au vorbit despre politica fiscală, beneficiile sociale și regândirea sistemului de alocații pentru copii.
„Cu toții vrem creșterea pensiilor peste procentul prevăzut de lege, întrebarea este doar cu cât pot fi majorate. UDMR consideră că cel mai important este să protejăm pensionarii cu venituri mici și să majorăm pensiile lor în raport cu inflația sau cu puțin peste aceasta. Sistemul de alocații pentru copii trebuie, de asemenea, regândit, la fel și politica de sprijin pentru familii trebuie reanalizată. Sistemul actual nu a dat rezultate, nu a rezolvat problemele demografice ale țării. Reiterăm faptul că UDMR dorește încurajarea natalității și sprijinirea familiilor prin scutiri de impozite și diverse facilități acordate de la bugetul de stat”, menționeză Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News