Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administrația publică a fost suspendată începând cu 1 iulie.
Suspendarea operează până la data de 31 decembrie, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Muncii.
De asemenea, OUG-ul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022.
Totodată, în cazuri temeinic justificate, ordonanța de urgență dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.
„Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, în vederea asigurării sursei de finanțare a pachetului de măsuri pentru menținerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile și continuarea activităților economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit”, potrivit comunicatului citat.
Guvernul aprobă, în ședința de joi, proiectul de lege pentru achiziționarea a 32 de avioaneF16 din Norvegia. "Este nevoie ca, în actualul context, să continuăm să acordăm atenția cuvenită întăririi capacității de apărare și de răspuns a armatei noastre", spune Nicolae Ciucă.
Guvernul va aproba joi proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F16, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că, în actualul context, este nevoie de continuarea întăririi capacităţii de apărare şi răspuns a Armatei.
"Vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operaţională", a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.
Premierul a precizat că este nevoie, în actualul context, de a acorda atenţie cuvenită întăririi capacităţii de apărare şi de răspuns a Armatei noastre.
"Cred că este, de asemenea, important de subliniat că, dincolo de achiziţia acestor aparate, se dezvoltă şi capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta şi se vor consolida în România", a adăugat premierul.
Activitatea de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR se reia pentru o perioadă de aproximativ un an, a anunțat la sfârșitul lunii mai ministrul Apărării Vasile Dîncu.
"În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru aprobarea memorandumului, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an”, a anunțat ministrul Vasile Dîncu.
Potrivit acestuia, aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă.
După această dată, aeronavele MiG-21 LanceR urmează să fie scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.
„În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp”, mai arată ministrul Apărării.
De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News