Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Două tabere pentru migranți din Albania, administrate de italieni, au devenit funcționale
WhatsApp
Două tabere pentru migranți din Albania, administrate de italieni, au fost deschise vineri. Acordul dintre cele două țări este însă unul controversat. 
Tabără de migranți construită în Albania (Foto: YouTube)

Două centre de primire construite în Albania pentru a prelua migranţi trimişi de Italia au devenit operaţionale vineri, în cadrul unui acord controversat semnat între cele două state, care vizează stoparea migraţiei clandestine în Uniunea Europeană, transmit Reuters şi dpa.

Acordul este primul în care o ţară din afara UE acceptă migranţi în numele unui stat din UE, şi a atras interesul altor ţări occidentale care încearcă să descurajeze migranţii care sosesc în număr tot mai mare din Africa, Orientul Mijlociu şi alte zone.

'Cele două centre sunt pregătite şi operaţionale începând de astăzi', le-a declarat jurnaliştilor ambasadorul italian în Albania, Fabrizio Bucci, într-o vizită la aceste facilităţi, aflate în oraşele Shëngjin şi Gjadër.

Rămâne totuşi neclar când anume vor sosi primii migranţi recuperaţi de pe Mediterana.

Centrele urmau iniţial să fie date în funcţiune în mai, dar probleme tehnice a dus la o amânare de mai multe luni.

Potrivit planului guvernului condus de Giorgia Meloni, migranţii recuperaţi de pe ambarcaţiuni în Mediterana vor fi aduşi mai întâi în centrul din portul adriatic Shëngjin pentru o primă verificare.

Ulterior vor fi transferaţi la centrul principal din Gjadër, unde Italia le va examina cererile de azil.

'Tot ce vedeţi aici se află sub jurisdicţie italiană. Practic, vă aflaţi în Italia', a afirmat un oficial pentru Reuters la centrul Gjader, care poate primi în prezent în jur de 400 de persoane.

După ce va fi finalizat, peste câteva săptămâni, centrul va avea o capacitate de 3.000 de persoane.

Personalul va fi format din albanezi, cu excepţia personalului de securitate, care va fi asigurat de italieni.

Centrul constă din două secţii - una pentru migranţii care vor aştepta să le fi procesate cererile de azil, şi una pentru migranţii care vor aştepta deportarea în urma respingerii cererilor lor de azil.

Potrivit acordului, Albania - una din cele mai sărace ţări din Europa şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană - nu poate găzdui mai mult de 3.000 de migranţi în total la un moment dat.

 

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel