Este foarte important ca oamenii să cunoască detalii legate de stadiul acestui dosar, a spus ministrul, catalogând manifestările de atunci drept „un eveniment nefericit care a stârnit multe emoții și continuă să stârnească emoție”.
Ministrul atrage atenția că nu se va face lumină în acest dosar azi: „O parte din dosarul 10 august a fost clasat în mod definitiv față de unele persoane împotriva cărora s-a făcut plângere penală, persoane care fac parte din conducerea Jandarmeriei, implicate în evenimente. Clasarea a suscitat un val de emoție, într-un fel e de înțeles”.
Stelian Ion a adăugat că este foarte important să așteptăm motivarea încheierii de respingere a redeschiderii dosarului: „Până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat, din punct de vedere procedural și al anchetei. Așadar, solicitarea mea pentru toată lumea este să avem răbdare, să vedem motivarea. Cert este că dosarul 10 august nu se termină aici, nu s-a pus punct”.
Ministrul a adăugat că din cauza aflată în cercetare la DIICOT s-a disjuns o parte care „își va urma cursul, va trebui să se continue ancheta în partea referitoarte la interacțiunea jandarmilor cu manifestanții. Teoretic e posibil orice”.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.
Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT privind dosarul „10 august”.
Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanţa din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.
DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Cazan Laurenţiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonel Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marţi, Tribunalul Capitalei a decis sa respinga cererea.
Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul Bucureşti.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a declarat revoltat de decizia prin care Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului „10 august”. „Îmi vine să mă iau cu mâinile de cap... lucrurile nu pot să rămână aşa”, susţine Voiculescu.
Premierul Florin Cîţu spunea miercuri că, în calitate de cetăţean, este dezamăgit de decizia luată în dosarul „10 august” şi a anunţat că aşteaptă opinia experţilor cu privire la eventualele căi de atac.
Pe de altă parte, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, „derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public” în ceea ce priveşte declaraţiile unor politicieni cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 10 august”, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News