La sfârșitul lunii octombrie, un cetățean român în vârstă de 51 de ani a fost depistat de poliția irlandeză pe aeroportul din Dublin, în timpul controlului documentelor de intrare în țară. Acesta avea un mandat de arestare pe numele său emis de Procuratura din Udine, dispus în martie anul trecut, în urma unei condamnări la patru ani și jumătate de închisoare pentru furt și tâlhărie, fapte comise între 2016 și 2017 în provinciile Udine, Pordenone, Gorizia și Bolzano.
Bărbatul, membru al unei bande de hoți, fusese anterior supus unor măsuri preventive în închisoare, dar apoi a dispărut. Investigațiile menite să dea de urma lui au dezvăluit că bărbatul era angajat al unei companii de transport englez, dar locuia de fapt în Țările de Jos. S-a aflat că acesta călătorea în toată Europa pentru muncă.
Pe baza noilor descoperiri, Parchetul din Udine a emis un mandat european de arestare, care a dus la arestarea sa în Irlanda. Procedurile de extrădare sunt în curs de desfășurare.
Vinerea trecută, un cetățean român în vârstă de 37 de ani, arestat la 8 octombrie de poliția belgiană la Hoogstraten, a fost extrădat din Belgia în executarea unui mandat european de arestare emis de Parchetul General de pe lângă Curtea de Apel din Trieste. Bărbatul în cauză ispășește o pedeapsă de șapte ani și jumătate, în urma condamnării sale pentru cele întâmplate la Latisana la 25 iunie 2013.
Românul este acuzat de tentativă de omor asupra unui compatriot cu care locuia în localitatea din câmpia friulană, în urma unei altercații violente în care au fost implicate și alte persoane. În timpul evenimentului, în momentul culminant al conflictului, cetățeanul român l-a lovit pe interlocutorul său cu un cuțit, rănindu-l pe acesta.
După condamnare, cetățeanul român s-a făcut de negăsit în Italia, mutându-se mai întâi în Germania, apoi în Olanda și, ulterior, în Belgia. Activitatea de căutare, care nu a încetat niciodată, a dus la documentarea relațiilor financiare dintre persoana căutată, care în împrejurare folosea nume diferite pentru a efectua tranzacțiile în cauză, și unele rude din România.
Elementele colectate au fost transmise Direcției Centrale a Poliției Criminale, Serviciul de Cooperare Polițienească Internațională, care a coordonat activitatea cu omologul belgian, permițând direcționarea căutărilor către domiciliul unei rude a fugarului, cu reședința în Hoogstraten, unde, în primele ore ale zilei de 8 octombrie, poliția belgiană a depistat persoana semnalată și a pus în aplicare mandatul european de arestare dispus de Curtea de Apel din Trieste. După ce a ajuns la Aeroportul Fiumicino din Roma, condamnatul a fost transferat la închisoarea Civitavecchia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News