Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doi foști internaționali englezi îi iau apărarea lui Sebastian Colțescu: „Este ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur”
WhatsApp
Doi foști internaționali englezi, Micah Richards și Johan Barnes, ambii de culoare, i-au luat apărarea lui Sebastian Colțescu și spun că arbitrul român nu poate fi acuzat de rasism, ci eventual de ignoranță.

Fostul internaţional englez Micah Richards a refuzat să-l acuze de rasism pe arbitrul român Sebastian Colţescu, după ce jucătorii echipelor Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir au ieşit de pe teren şi au forţat oprirea meciului programat marţi seara pe stadionul Parc des Princes în cadrul Ligii Campionilor la fotbal, scrie cotidianul The Independent.

Publicaţia britanică reaminteşte incidentul în urma căruia jucătorii campioanei Turciei, urmaţi de cei ai echipei PSG, au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând remarci rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP.

Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ″tipul negru″⁣, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe.

 

Micah Richards: ”Nu m-aș ofensa din asta”

 

“Demba Ba avea tot dreptul să spună ceea ce a spus. Cred că asta este întreaga problemă din societate, ei (oficialii) încearcă să eticheteze oamenii ca fiind diferiţi”, a explica Richards.

″Însă, ca să joc rolul de avocat al diavolului, este dificil, pentru că dacă suntem într-o cameră, aşa cum suntem noi acum, şi cineva spune ”persoana neagră” sau ”cel negru” nu m-aş ofensa din asta, aşa că fără să ştim contextul în care a fost folosit cuvântul, este uşor să sări într-un tren sau altul”, a adăugat fostul jucător al lui Manchester City.

″În România, cuvântul respectiv înseamnă negru. Este dificil. Problema este rasismul, când are loc un moment rasist nu ne ocupăm cu adevărat de el, iar atunci când avem ceva care putea fi sau nu, sunt două lucruri diferite. Deci nu putem presupune asta doar pentru că a spus că este rasist. Este ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur, iar asta este doar din dovezile care mi-au fost oferite”, a conchis Micah Richards.

Și John Barnes, fostul star al lui FC Liverpool şi al selecţionatei Angliei, i-a luat apărarea arbitrului român Sebastian Colţescu, după incidentul cu tentă rasistă care a dus la suspendarea meciului dintre echipele Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, programat marţi seara în Liga Campionilor la fotbal, scrie Daily Mail.

 

John Barnes: ”Ce nu este în regulă?” 

 

John Barnes a comentat incidentul respectiv pe reţelele de socializare, afirmând că arbitrul a comis o greşeală sinceră şi nu a făcut decât să se achite de obligaţia sa de a transmite informaţi centralului.

Atunci când un utilizator de Twitter i-a spus că există numeroase moduri de a identifica pe cineva, fără a se face referire la rasa acestuia, Barnes a replicat: “Dacă ar fi o singură persoană albă într-o cameră sau într-un grup, cum ai putea descrie altfel sigura persoană albă sau neagră dintr-un grup?”

“Demba Ba a spus că dacă ar fi fost alb, nu ai fi spus tipul alb. Însă, dacă ar fi fost cinci antrenori negri şi unul singur alb, ar fi spus ”cel alb”. Ce altceva ar fi putut sau ar fi trebuit să spună?”, a adăugat fostul fotbalist englez.

Un alt utilizator i-a spus apoi lui Barnes că arbitrul trebuia pur şi simplu să solicite numele persoane căreia îi vorbea, însă specialistul în fotbal a rămas pe poziţii, subliniind că datoria arbitrului de rezervă “doar să-l identifice, nu să-i ceară numele”.

John Barnes a continuat discuţiile online cu fanii, referindu-se şi la cuvântul “negru” folosit de Colţescu în timpul incidentului respectiv.

″Şi chiar dacă a spus negru, care este cuvântul românesc pentru ”black”, ce nu este în regulă?”, a mai comentat el.

UEFA a promis că va efectua o “anchetă aprofundată” după incidentul care a dus la suspendarea meciului dintre PSG şi Başakşehir, care se va relua miercuri seara, cu o altă brigadă de arbitri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sport Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel