Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Din cauza prețurilor mari la alimente, spaniolii nu mai aruncă mâncarea
WhatsApp
Creșterea prețurilor la alimente a avut un impact direct asupra risipei de mâncare în familiile spaniole. 
Spaniolii și-au redus risipa alimentară cu 6,2%. Sursa foto: freepik.com

Acest lucru se reflectă în „Raportul privind consumul și risipa de alimente în Spania pentru 2022”, prezentat la 29 iunie. Familiile spaniole au redus risipa de alimente și băuturi cu 6,2% în 2022 față de anul 2021, într-un context marcat de inflație, cu o medie săptămânală de 23,1 milioane de kilograme de alimente care au ajuns la gunoi.

Datele corespund „Raportului privind consumul și risipa de alimente în Spania pentru 2022”, prezentat de ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas.

Spaniolii au irosit un total de 1.201,92 milioane de kilograme sau litri în 2022 (-6,2% pe an), cea mai mică cifră de când există recorduri, relatează valenciafruits.com.

Deșeurile alimentare în locuințe au totalizat 1.170,48 milioane de kilograme. Scăderea anuală a fost de 6,2%, mai mică decât scăderea de 14,2% înregistrată în 2021 față de 2020.

În 2022, erau 12,6 milioane de familii care au continuat să risipească alimente, în timp ce una din trei familii nu a aruncat nimic (cu 12,3% mai mult decât în ​​2021).

 

Datele, prezentate de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației

 

Printre tendințele care explică utilizarea mai bună a alimentelor se numără creșterea prețurilor, ceea ce face ca valoarea alimentelor să fie mai bine percepută; revenirea la consumul alimentelor în afara casei, flexibilitatea muncii între birou și casă și o mai bună planificare a consumului, potrivit Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației.

S-au redus deșeurile de alimentelor nefolosite (cu 9% mai puțin în volum în rata anuală), deși este necesar să se gestioneze mai bine resturile mâncării preparate (cu o creștere de 6,7%).

Spaniolii au consumat mai bine fructele (cu 8% mai puține deșeuri), legumele (-3,4%) și laptele lichid (-2,8%), în timp ce utilizarea cârnaților a fost mai proastă (+3,2%), preparatele gata (+5%) și pastele (+9,5%).

Deșeurile din afara locuinței au scăzut cu 11,3% în 2022, ajungând la 31,5 milioane de kilograme, în ciuda creșterii consumului în afara casei. 

Mai mult de jumătate dintre consumatori nu aruncă nimic (54% față de 51% în 2021), față de 46% care fac acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel