Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dilema unei familii de români cu doi copii mici: Să se întoarcă definitiv acasă, din Germania, sau nu? „Țara se schimbă în bine de la an la an“
WhatsApp
Dilema unei tinere familii de români cu doi copii mici: Să lase stabilitatea din Germania sau să revină acasă, în căsuța lor de la țară?
Dilema unei familii de români cu doi copii mici: Să de întoarcă definitiv acasă, din Germania, sau nu? „Țara se schimbă în bine de la an la an“ (sursa foto: Freepik.com)

O tânără familie de români, plecată de 10 ani în străinătate, apelează la "sfatul bătrânilor" de pe internet pentru a-și face o idee dacă decizia de a se întoarce în România pentru tot restul vieții ar fi una potrivită.

Salutări la toată lumea.suntem o familie tânără de 32de ani și 29 ani cu două fete de 3 ani și de 1 an... am dori niște păreri.......suntem în Germania de 10 ani, avem servicii stabile de ani, putem spune suntem acomodați, cunoaștem Germania cu bune și rele......dar totuși vrem să mai stăm 1 sau 2 ani și să ne întoarcem în România, la care avem o căsuță nouă în construcție la țară, unde vrem să trăim restul vieți în liniște și fără negativele Germaniei. Așteptăm părerile voastre!“, este întrebarea lui Irimia M. pe pagina de Facebook. „Mutat la țară, viața fără ceas“, unde aproape 300.000 de români fac schimb de păreri și experiențe privind viața la țară.

Aproape 900 de persoane s-au arătat interesate de acest subiect și au încercat să dea tinerei familii un răspuns conform viziunii și experienței personale. Dacă unii sunt de părere că ar fi mi bine să rămână în Germania pentru că ar oferi mai multe perspective de dezvoltare pe viitor, alții îi învită să revină acasă și să aducă aici, în Români, lucrurile bune văzute sau deprinse în străinătate, pentru că doar așa românia s-ar putea dezvolta. 

>>> Sfaturile „colorate“ primite de un român care se întreabă dacă merită să pleci în străinătate pentru bani, dacă ai un venit decent în România

„România se schimbă, e mai bine o schimbăm noi, cei care se întorc și pun în aplicare ce au învățat prin alte țări“

 

Iată câteva dintre comentariile si sfaturile primite:

„Bună ziua, ne-am întors de 2 ani în România după 14 ani de străinătate, copiii aveau 8 și 6 ani, s-au adaptat rapid, pentru noi personal este mult mai bine acasă, ne săturasem să fim “străini” printre străini, să muncim pentru alții, să fim roboței….dar, înainte de a ne întoarce (luasem această hotărâre cu mult timp înainte) ne-am organizat și pus toate la punct, fără datorii,rate, casă terminată, buget pt a sta liniștiți cel puțin 2 ani și pt a ne da timp a ne găsi jobul pe care ni-l doream….și așa a fost, eu m am angajat fără pretenții și fițe după 3 luni, în timp ce continuam să dau examene pentru ce-mi doream, soțul la fel, plus că nu am renunțat nici la ce am învățat în străinătate și am pus în practică în Ro ca extra, ne-am ținut principiile, am respectat legile, încercăm să ne comportăm exact ca în afară, România se schimbă, e mai bine o schimbăm noi, generația nouă, cei care se întorc și pun în aplicare ce au învățat prin alte țări…cu siguranță cei care au rămas aici cu gândirea învechită și cu placa “sunt niște hoți “, ”ne fură”, ”România e de caca“, uitând că România suntem NOI, că noi permitem, nu o să schimbe nimic…deci, în concluzie Raiul ni-l facem singuri, dacă sunteți organizați f bine și aveți (sau va creați) un job cu venit stabil, nu aveți datorii, în țară se trăiește f bine!“ Spune Nico C.

Mai stați acolo!“ versus „Eu am lăsat un salariu de 3.000 euro în străinătate și am preferat să vin acasă“

 

"Mai stați acolo! Aici e bine, dacă aveți un serviciu stabil, casă, venituri sigure. Adică exact ce aveți acum acolo. Știu, nicăieri nu e ca acasă, mai văd citate biblice, cum că păsările cerului nu au cămara plină și le e bine etc. Eu vă dau un alt citat, oleacă mai... academic, dar nu asta contează: ”Ubi bene, ibi patria„ (Unde e bine, acolo e patria) - o expresie care provine din antichitate şi a fost folosită prima dată de dramaturgul grec Aristofan. Oamenii nu o mai interpretează ca lipsă de patriotism, atât timp cât compatrioţii noştri, plecaţi spre alte zări, au făcut acest lucru datorită faptului că vor să ducă un trai mai bun, nu pentru că nu şi-ar iubi ţara. În rest, faceți cum simțiți!!!“, este de părere Gabriela C.

„Depinde ce vă spune intuiția. Eu am lăsat un salariu de 3.000 euro în străinătate și am preferat să vin acasă. Nu regret nici un moment asta. Viața este prea scurtă ca să faci ceva ce nu îți place...“, consideră Mihai M.

„Haideți acasă, oameni buni! E frumos la țară, e frumos și în țară!“

 

„Haideți acasă, oameni buni! E frumos la țară, e frumos și în țară! Iar copiii cu siguranță o să fie aici mai veseli și deschiși decât ar fi într-o țară în care spuneți că trăiți de atâția ani, dar visați la întoarcerea acasă. Bafta!“ Spune Mirabela B.

„O idee foarte Bună, după 24 de ani de Anglia ne vom întoarce și noi acasă, niciunde nu e mai bine ca acasă“, confirmă și Ioan Marius B.

„Haideți acasă! Țara se schimbă în bine de la an la an. Și are nevoie de oameni buni și serioși ca să continue drumul bun“, îi îndeamnă Mihnea A.

„În timp România vă va oferi doar dezamăgire. Începând de la unii oameni (invidie) și terminând cu mersul la piață unde prețurile sunt la multe produse ca în Germania. Copii sunt cei care vor suferi“, consideră Florin H.

„Ne-am dat seama că nu putem schimba sistemul, dar ne putem schimba pe noi“

 

„Dacă vă întoarceți cât sunt copii mici, se vor acomoda aici; odată adolescenți, Germania va fi țară lor“, este opinia lui Beatrice T.

 „Doamne ferește de stresul românesc! E mare dorul, dar și să vezi în fiecare zi festivalul de incompetență și fudulie găunoasă.... Păcat de țara asta, dar aici nu se mai poate drege nimic ! Stați pe unde sunteți!“, îi îndeamnă Aura S.

„Și noi ne-am întors acasă după mulți ani, adaptarea nu a fost ușoară dar acum suntem fericiți, copiii sunt fericiți dacă părinți sunt bine oriunde ar fi, realitatea diferă mult de ceea ce ne imaginăm noi și trebuie să te adaptezi din mers, dar avem o țară foarte frumoasă cu foarte multe oportunități, lucrurile se schimbă și aici, chiar dacă noi am vrea să fie ca și în alte țări,care au fost mari imperii și colonii, sper să luați cea mai bună decizie pt. dvs. și familia dvs.,va doresc numai bine. Eu aș sfătui cât mai mulți români să se întoarcă acasă, nu e perfect, e greu, vă veți simți străin în propria țară, dar nu e rău, e frumos, România e frumoasă!“, spune Cristina C.

>>> Viața în Germania, mai scumpă decât în țară? Un român pune punctul pe i: „Doi angajați la stat în România, cu apartamentul plătit/moștenit, au la sfârșitul lunii mai mult în cont decât noi“

„Noi am vrut să plecăm de mai multe ori. Nu am o explicație exactă, dar ori n-am mai plecat, ori ne-am întors repede (eram de fiecare dată cu contracte de muncă semnate). Nu ne pare nici bine, nici rău. Am făcut pace cu noi înșine de când ne-am dat seama că nu putem schimba sistemul, dar ne putem schimba pe noi. Vom continua să fim corecți și să atragem atenția asupra lucrurilor ce ne deranjează. Trăim decent și avem prieteni (puțini) absolut decenți. Ceea ce ne bucură mult e că în casa pe care ne-am cumpărat-o au lucrat (și) oameni de meserie care s-au întors din străinătate și au adus "know-how"-ul cu ei. Se simte. Se vede: dacă au zis că la 7 sunt la casă, la 7 fără 5 minute erau în fața casei, bine organizați, nu aveau pauze dese și lungi, muncă făcută foarte bine. Ne bucurăm pentru toți cei care aleg să se întoarcă acasă. E un beneficiu uriaș pentru noi, pentru toți. Vorba unuia dintre meseriași: "Ni se părea enorm că afară câștigam €2000/lună, dar dacă ești bun îi faci fără probleme și în țară", povestește Corina C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31