Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Descoperire rară pe coasta Mării Baltice: o furtuna violentă a scos la iveală formațiuni de piatră misterioase
WhatsApp
Furtuna violentă din Marea Baltică din toamna anului 2023 a provocat pagube uriașe, dar a scos la iveală și o descoperire senzațională.
Descoperire rară pe coasta Mării Baltice, o furtuna violentă a scos la iveală formațiuni de piatră misterioase

Există întotdeauna descoperiri spectaculoase pe coasta Mării Baltice. Abia în septembrie 2023, epava cargoului german „Kronos”, care probabil s-a scufundat în 1923, a fost descoperită în timpul lucrărilor de rutină. Ceea ce părea inițial a fi o piatră, a provocat probabil cea mai mare agitație în 2023, deoarece s-a dovedit a fi cel mai vechi tun din Europa.

Cea mai recentă descoperire nu a fost ascunsă adânc în mare. Direct pe coasta Mării Baltice, între Kellenhusen și Dahme, furtuna din octombrie 2023 a scos la iveală un testament vechi de mii de ani: o formațiune de piatră care inițial părea neobservată.

Furtuna  din 20 și 21 octombrie 2023 a provocat pagube de milioane de dolari de-a lungul coastei Mării Baltice Schleswig-Holstein. Dar când o potecă de la Kellenhusen la Dahme a fost spălată, inundațiile au scos la iveală ceva ce fusese mult timp considerat pierdut, mai exact un mormânt din epoca de piatră, a cărui existență era cunoscută, dar locația fusese uitată de-a lungul deceniilor.

 

Locurile de cult din epoca neolitică, cunoscute și sub denumirea de „morminte megalitice” sau „morminte maghiare”

 

„Mormântul cu numărul 281 din catalogul Sprockhoff al mormintelor megalitice a fost considerat  dispărut zeci de ani. A fost descoperit abia de furtuna din 20 octombrie. Ar trebui păstrat și protejat”, spun experții.

În spatele pietrelor,  se află mai mult decât un mormânt. Cu aproximativ 5.000 până la 6.000 de ani în urmă, aceste monumente erau „o expresie a culturii și ideologiei epocii de piatră la acea vreme”.

Lübecker Nachrichten a raportat și despre descoperirea misterioșilor „bolovani groși”. Acestea sunt locuri de cult din epoca neolitică, cunoscute și sub denumirea de „morminte megalitice” sau „morminte maghiare”, explică dr. Jürgen Möller, președintele asociației locale și culturale Dahme eV. Dr. Möller pledează pentru protejarea și conservarea dovezilor istorice, deoarece oferă perspective asupra culturii și ideologiei vremii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel