Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Daniel Iacob, șeful Asociației Suflet Românesc Alma Rumana: Românii sunt văzuți bine. Seriozitate, ingeniozitate, adaptabilitate. Acestea sunt calitățile care ne definesc în ochii spaniolilor
WhatsApp
Daniel Iacob, președintele Asociației Suflet Românesc Alma Rumana a declarat într-un interviu pentru stiridiaspora.ro că regiunea Valencia este una în care nivelul de trai este unul bun, iar cine muncește, are câștig de cauză.

Daniel Iacob, cel care conduce Asociația Suflet Românesc Alma Rumana se potrivește cu denumirea. Are 41 ani, este brașovean de origine a ajuns în Spania în 2001, iar acum este, după cum singur spune ”un mic întreprinzător”. Are o florărie. Iacob vorbește cu patos, indiferent că este vorba de părțile bune, ori de cele mai puțin plăcute ale vieții. ”Asociația noastră a luat ființă în 2008. Am avut sediu fizic. Dar nu mai avem. E o întregă poveste. Românii de aici, din reginea Valencia nu sunt niște sfinți, dar nici păcătoși”, spune pe repede înainte Iacob. ”Încercă să facem lucruri bune. Uneori, oamenilor li se pare că totul este doar pentru a obține un avantaj, un câștig.  Și atunci se retrag. Așa a fost și cu sediul. Nu au vrut să mai cotizeze”, punctează același Iacob.

Valencia, un București cu multe orășele lângă

Regiunea Valencia are un dialect aparte, dar și multe orășele însirate în jurul metropolei, a cărei înfățișare s-a schimbat de-a lungul vremii, înainte de ajunge românii acolo, după cum spune chiar interlocutorul. ”Cândva, aici erau doar sate pe lângă Valencia. Sau câmp. Veneau români la muncă în agricultură și în construcții. Vremurile s-au schimbat. Construcțiile s-au oprit. Acelea sate au devenit orașe. Toate funcționează ca sateliți ai metropolei. Sunt înglobate în Valencia. E ca pe lângă București. Comune care erau odinioară separate, pe rând, devin cartiere”, povestește șeful Alma Rumana.

Seriozitate, ingeniozitate, adaptabilitate

Românii sunt prețuiți, sunt tratați conform calităților de care dau dovadă. ”Mai există și acucm români exploatați, dar puțini, mult mai puțini ca înainte. Mult mai puțini agricultori. Căpșunari, cum se spunea odinioară. Iar aceia erau în sud. Spaniolii ne apreciază. Spun că românii sunt serioși, ingenioși, se adaptează. Avem medici, ingineri, care se descurcă foarte bine aici. Nu umbă câini cu covrigi în coadă, dar nici nu tăim rău.  Economia spaniolă începe să își revină, așadar, se trăiește mai bine”, conchide Iacob.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel