Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Danemarca. Drama unor părinți români, arestați după ce bebelușul lor a ajuns la spital. Corlățean: „Vă spun o chestiune extrem de privată”
WhatsApp
Ionuț și Sorana Rotundu, rezidenți de doi ani în Danemarca, au fost arestați, după ce Mathias, bebelușul lor de aproximativ o lună, a ajuns la spitalul din Odense cu hemoragie craniană. 

„Părinții au fost arestați preventiv, timp de patru săptămâni. Cazul e sub investigație”, a confirmat Christina Bork Hansen, de la Poliția din Iutlanda de Sud-Est, pentru publicația danează Berlingske Tidende.

Mathias, născut pe 26 decembrie, a fost internat luni, 31 ianuarie, la Spitalul Universitar Odense, cu „sângerări punctiforme la nivelul globilor oculari, fracturi osoase pe partea dreaptă a craniului și hemoragie cerebrală”. Părinții, domiciliați Sonder Omme, sunt acum suspectați că i-ar fi provocat rănile bebelușului și sunt acuzați de violența gravă.

 

 

„Nu mai ştim nimic de Mathias”

 

Cuplul, 25, respectiv 27 de ani, a negat în instanță că și-ar fi expus copilul la violență și cer ajutor prin intermediul familiei.

 

„Va scriu sa va semnalez situatia surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu în penitenciare diferite iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului sau locaţia acestuia. Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut. La câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri de la care au primit răspunsul că poate fi de la colici sau că aşa mai plâng bebeluşii. După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias. Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: “Sunt date confidenţiale!”. Noi reprezentăm familia unui copil nou născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament.Va rugam sa ne sustineti in rugaciune si daca aveti vreo informatie utila care ne-ar fi de folos: un avocat danez specializat pe probleme de Protectie a copilului sau orice oficialitate de aici care s-ar putea implica sa rezolvam situatia!”, a scris pe rețelele de socializare fratele româncei, Beni.

 

 

Titus Corlățean: „Situația ascunde o dramă”

 

Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a făcut câteva precizări despre acest caz și susține că autoritățile sunt la curent și vor ține legătura cu autoritățile daneze.

„Am cerut MAE să demareze rapid procedurile de sprijin și asistență pentru că vorbim de cetățeni exclusiv români. Situația ascunde o dramă, nu doar cea pe care o putem percepe la prima vedere cu un copilaș de o lună cu o boală, cu părinții care au fost arestați cu suspiciuni de anumite tratamente incorecte. În realitate, s-ar putea, și aici numai o evaluare imparțială a medicilor danezi ar trebui să fie o chestiune care să confirme ceea ce se cam bănuiește în clipa de față: un malpraxis în sistemul medical danez care a asistat mama care urma să nască. Vorbim de faptul că mama a avut un travaliu foarte dificil, a fost internată în spital și a fost trimisă acasă, deși depășise termenul de naștere. Mama s-a chinuit, a avut un travaliu serios, iar abia după două zile nașterea a avut loc pe cale naturală foarte dificilă. Ulterior s-a descoperit că acest copilaș avea hemoragie internă la nivelul craniului și că acest copil ar fi fost scuturat de părinți.

Dacă nu au dat curs solicitărilor mamei după naștere care a tot semnalat că ”vedeți că bebelușul plânge, sunt probleme!”, iar ei au spus că „nu, că așa sunt copiii că au colici”. 

Nu sunt cadru medical, dar nu poate fi exclusă o traumă prin naștere. Asta trebuie să stabilească medicii! Danezii nu și-au pus problema de malpraxis, dar am discutat foarte amănunțit cu oficialii, pentru că noi avem un istoric foarte puțin plăcut în ultimii ani de familii de români despărțite de copiii lor.

Cei doi sunt oameni care s-au încadrat bine în societatea daneză. Tatăl are un loc de muncă stabil, mama avea grijă de copilași, sunt oameni care nu au ridicat niciun fel de probleme. Vă spun o chestiune extrem de privată, sper să nu se supere familia. Această familie a mai pierdut un copil anterior și și-au dorit foarte mult un copil pe care l-au obținut. Dacă cineva își imaginează că într-o astfel de situație pot fi părinți care să brutalizeze ceva ce consideră a fi un dar de la Dumnezeu, se înșeală profund. În clipa de față e o anchetă cu privire la ce ar fi făcut sau n-ar fi făcut părinții și se discută prin intermediul polițistului de caz. Ambasada noastră ține legătura cu polițistul respectiv. 

Eu sper ca de data aceasta să ne mișcăm ca stat mult mai serios”, a precizat Titus Corlățean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel