Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dăncilă, la Ateneu: "România va conduce cu demnitate Consiliul UE"
WhatsApp
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene. 

"Astăzi, românii se bucură de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni. Cu acest gând, voi reprezenta ţara mea şi pe concetăţenii mei în următoarele şase luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene", a spus Dăncilă la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. 

Premierul a punctat faptul că la eveniment se află o parte dintre "arhitecţii" integrării europene a României şi le-a mulţumit pentru contribuţia lor. Totodată, ea a subliniat că adoptarea prin referendum a actualei Constituţii a României a fost momentul de start al procesului de integrare europeană a ţării. 

"Privind în urmă cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost atunci când poporul român a adoptat prin referendum actuala Constituţie a României. Aceea este linia de start de la care a început cu adevărat integrarea noastră. Atunci a avut loc actul de voinţă al poporului român de a se alinia şi de însuşi valorile şi principiile Uniunii Europene. Constituţia adoptată atunci şi care guvernează astăzi statul de drept din România este garanţia cea mai puternică că ţara noastră a pornit pe drumul ireversibil al integrării europene. Constituţia este reperul nostru european cel mai important pentru că ea a fost elaborată în acord cu partenerii noştri europeni şi a reprezentat linia de start în procesul de integrare euroatlantică. Astăzi, putem spune cu toată convingerea că ceea ce este european este şi constiuţional, iar, în egală măsură, tot ceea ce este constituţional este în deplin acord cu valorile şi principiile europene. Această Constituţie ne spune astăzi în momentul preluării Preşedinţiei rotative că Guvernul României are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada Preşedinţiei. Ca prim-ministru al României îmi asum cu onoare şi demnitate această înaltă responsabilitate în faţa Europei şi celor peste 500 de milioane de cetăţeni europeni. Vom demonstra că România şi-a câştigat pe deplin rolul şi poziţia de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, vom demonstra că România merită respectul comunităţii europene şi statutul de partener egal în marea construcţie europeană, vom demonstra că România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rînd cu toate celelalte state membre", a spus Dăncilă. 

Premierul a adăugat că, totodată, Guvernul va demonstra că România este bine pregătită să gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeană şi să fie un mediator imparţial care poate genera consens în plan european. 

"Le transmit, deci, tuturor românilor şi partenerilor noştri europeni acelaşi mesaj: îndrăzniţi să credeţi în România, îndrăzniţi să credeţi în capacitatea României de a conduce cu cinste şi onoare Consiliul Uniunii Europene. Astăzi, mai mult ca niciodată, putem demonstra că poporul român este un popor cu adevărat european ataşat de valorile şi aspiraţiile din spaţiul comunitar şi vreau să le spun partenerilor noştri europeni că românii au fost, sunt şi vor rămâne un popor proeuropean. Nu ne-am schimbat cu nimic opţiunea noastră proeuropeană şi nu văd niciun motiv să ne schimbăm în viitor. Dimpotrivă, ne dorim să participăm activ la deciziile majore ale Uniunii şi, iată, că astăzi, începem să o facem. Ne dorim să fim parteneri egali şi respectaţi în UE şi, iată, că astăzi România se aşează la masa la care se discută şi se decide viitorul Uniunii Europene. Ne dorim ca România alături de toate celelalte state europene să se bucure de aceleaşi beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice şi unite şi iată că astăzi Preşedinţia României la Consiliul Uniunii începe sub semnul întăririi coeziunii dintre statele membre. Coeziunea şi unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii. Vă garantez că miniştri Guvernului pe care-l conduc vor gestiona cu toată seriozitatea dosarele vitale pentru prezentul şi viitorul Uniunii Europene", a menţionat Dăncilă. 

De asemenea, premierul a declarat că Executivul de la Bucureşti este conştient de provocările aflate pe agenda UE. 

"Nu le minimalizăm, dar nici nu le exagerăm. Le vom trata cu aceeaşi seriozitate şi le vom răspunde cu acelaşi realism şi cu determinare", a declarat Dăncilă. 

Premierul a subliniat că "sistemul democratic, dezvoltarea economică şi siguranţa de care se bucură astăzi România sunt rezultatele tangibile" ale parcursului european. 

"Calea europeană a fost şi rămâne alegerea noastră, iar, în acelaşi timp, suntem pe deplin conştienţi de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în faţă şi nu în spate. Deci, mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit. În acelaşi timp, însă, nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat, este un imperativ valabil pentru toate statele membre ale Uniunii. Să ne amintim cu toţii idealurile, principiile pe care s-a clădit proiectul european. Am pornit de la convingerea că, împreună, vom fi cu adevărat mai puternici pe plan mondial şi că interesele naţionale vor fi împlinite într-o mai mare măsură în cadrul Uniunii decât în afara ei. Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toţii înainte. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă. Dacă vrem ca Uniunea să fie mai puternică, atunci toate statele membre trebuie să fie puternice, iar cei mai slabi trebuie să fie ajutaţi să devin mai puternici, iar dacă vrem ca Uniunea să fie respectată pe plan internaţional atunci trebuie ca, în primul rând, noi să ne respectăm între noi şi să realizăm că fiecare stat membru are o contribuţie certă la valoarea întregii Uniuni ", a declarat Dăncilă. 

Premierul a punctat, în context, că nu sunt deloc puţini cei care-şi doresc o Europă mai unită. Dăncilă a reamintit şi ce spunea preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, în cartea albă privind viitorul Uniunii: "pe măsură ce stabilim încotro vrem să ne îndreptăm, trebuie mereu să ne amintim că momentele în care Europa a fost în cea mai bună formă au fost cele în care am dat dovadă de unitate, de curaj şi de convingerea că putem avea un viitor împreună ". 

"Acesta este şi motivul nostru pentru care ne propunem ca în mandatul Preşedinţiei noastre Uniunea să meargă în acelaşi ritm şi cu aceeaşi cadenţă. Vom susţine în primul rând acele decizii care se vor afla deasupra diferenţelor politice, deasupra varietăţii naţionale, deasupra diferenţelor de dezvoltare şi care pot contribui astfel la întărirea coeziunii între statele membre. Vom promova ceea ce ne uneşte şi vom restrânge ceea ce ne desparte. Îmi doresc cu sinceritate ca după mandatul nostru la Preşedinţia Consiliului Uniunii European, Uniunea Europeană să fie mai unită, mai solidă şi mai solidară. Acesta este spiritul UE, aceasta este viziunea pe care o va urma România în cele 6 luni în care va deţine Preşedinţia Consiliului UE", a afirmat Dăncilă. 

Premierul a mulţumit instituţiilor europene pentru colaborarea în pregătirea Preşedinţiei române. 

"Am convingerea că unirea face puterea şi vă adresez invitaţia de a continua să lucrăm împreună pentru o Preşedinţiei de succes a României la Consiliul Uniunii Europene ", a mai declarat premierul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel