Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cutremur în Italia. Românii au resimțit seismul: „S-a auzit tare și clar, o lovitură foarte puternică”
WhatsApp
Un cutremur  cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter a avut loc ieri seară în Roma, Italia. Potrivit celor raportate de INGV, Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, a fost un cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 3,3 și 3,8.
Cutremur în Italia. Românii au resimțit seismul: „S-a auzit tare și clar, o lovitură foarte puternică”. FOTO: captură Twitter @InfoEarthquakes

Doar frică și nicio pagubă aseară după un cutremur în provincia Roma, în zona de sud-est a capitalei. Seismul, cu magnitudine 3,4, a fost resimțit cu epicentrul la 2 kilometri sud-vest de Ciciliano, un oraș de aproximativ 1.200 de locuitori, cocoțat pe un deal între Munții Prenestini și Munții Ruffi, la aproximativ zece kilometri de Tivoli. Cutremurul, la o adâncime de 10 kilometri, a fost înregistrat la ora locală 22:21 de Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie.

Seismul a fost simțit clar și în Colonna, cel mai mic oraș din Castelli Romani. Locuitorii municipiilor dintre Tivoli, Guidonia, Marcellina și Sant’Angelo Romano, chiar în afara capitalei, au fost în alertă. Din fericire, însă, nu au fost raportate pagube sau victime. Pompierii și carabinierii ar fi primit doar câteva apeluri de la locuitori speriați.

 

„Mai întâi zgomot și apoi mișcare”

 


Cutremurul, care a durat câteva secunde, a fost perceput într-un mod distinct de populația micului centru urban și de asemenea din orașele învecinate, inclusiv Tivoli. Majoritatea rapoartelor de pe rețelele sociale au venit din Tivoli și Guidonia din apropiere. Sunt și mulți români, mai ales în zona de est a capitalei, care au raportat șocul pe Twitter și Facebook.

„În Tivoli s-a auzit tare și clar, o lovitură bruscă și foarte puternică”. „Între Monterotondo și Mentana lovitură frumoasă, mai întâi zgomot și apoi mișcare. A durat mai puțin de 5 secunde”. „În centrul Romei se simțea destul de mult, candelabru se mișca. A fost ondulatoriu”. „Și Zona Nuovo Salario s-a simțit bine”.

 

„Lovitura a fost puternică”

 

Opt minute mai târziu, la ora 22.29, s-a resimțit un nou cutremur, dar de o magnitudine mult mai mică: 1,2 în magnitudine. Cutremurul a fost resimțit și în municipiile din jurul Subiaco și sunt deja numeroase comentarii și relatări pe rețelele de socializare. Iar la începutul după-amiezii a avut loc un alt șoc în Lazio, la Amatrice (Rieti), cu o magnitudine de 2,0 la o adâncime de unsprezece kilometri.

„Lovitura a fost puternică, dar nu a existat niciun raport de pagubă. Am făcut un tur al centrului istoric, dar deocamdată nu am scos în evidență nicio problemă”, spune Cristiano Poggi, șeful protecției civile al lui Ciciliano.

„Situația este calmă în acest moment. Până acum nu am înregistrat pagube la lucruri sau la oameni, dar facem verificări. A fost teamă: cutremurul a fost de scurtă durată, dar de intensitate puternică. Unii au ieșit în stradă, ne-am readus la liniște sufletească datorită protecției civile activate cu promptitudine”, a declarat primarul din Ciciliano, Massimiliano Calore.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel