Cutremurul a fost urmat la scurt timp de o replică semnificativă, de magnitudinea 6,4, care a intensificat panica în rândul populației. Potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), epicentrul celor două seisme a fost localizat în apropierea orașului Sagaing, aflat la aproximativ 250 de kilometri de capitala Naypyidaw. În Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, martorii au descris momentul cutremurului drept „brutal și brusc”. „Am simțit cutremurul timp de aproximativ un minut, apoi am fugit din clădire. Am văzut și alți oameni ieșind panicați pe străzi”, a declarat un locuitor pentru CNN.
În nordul și centrul Thailandei, undele seismice au fost suficient de puternice pentru a zgudui clădiri și a determina locuitorii să iasă în fugă din case. În Chiang Mai, un important oraș turistic, locuitorii au fost surprinși de violența seismului. „Dormeam în casă când am auzit zgomotul și am simțit clădirea tremurând. Am fugit cât de repede am putut, în pijamale”, a povestit un martor citat de AFP.
Un videoclip dramatic postat pe rețelele sociale arată un zgârie-nori cu piscină infinită, care se clătina puternic în timpul cutremurului, în timp ce apa se revărsa peste margini. Imaginile cu structuri afectate și oameni panicați au devenit rapid virale pe internet, reflectând impactul devastator al seismului.
Myanmarul este situat într-o zonă seismică activă, afectată frecvent de cutremure puternice. În 2016, un seism de magnitudinea 6,8 a lovit regiunea centrală, avariind mai multe temple istorice din Bagan, un important sit turistic și cultural al țării.
Cutremurul din Myanmar reamintește de alte seisme devastatoare care au zguduit diverse regiuni ale lumii în ultimele decenii. Printre cele mai puternice și distrugătoare cutremure recente se numără:
Cutremurul din Turcia și Siria (6 februarie 2023) – Cu o magnitudine de 7,8, acest seism a provocat peste 50.000 de victime și a distrus mii de clădiri în ambele țări.
Cutremurul din Nepal (2015) – Un cutremur de 7,8 a devastat Nepalul, ucigând aproape 9.000 de oameni și provocând pagube masive în Kathmandu și în regiunile muntoase învecinate.
Cutremurul din Indonezia (Sulawesi, 2018) – Seismul cu magnitudinea 7,5 a fost urmat de un tsunami care a măturat orașul Palu, ucigând peste 4.300 de persoane.
Cutremurul din Japonia (2011) – Magnitudinea de 9,0 a cutremurului produs în largul coastei de est a Japoniei a declanșat un tsunami devastator, care a dus la dezastrul nuclear de la Fukushima. Numărul victimelor a depășit 18.000.
Cutremurul din Chile (2010) – Cu o magnitudine de 8,8, acest seism a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată și a generat un tsunami care a lovit coastele Americii de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News