Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum va fi viața în Italia în 2023: schimbări importante pentru toți locuitorii din Peninsulă
WhatsApp
De la prețurile energiei și ale proprietăților și până la schimbarea "superbonusului", iată la ce se pot aștepta cei care locuiesc în Italia anul viitor.

Viața în Italia în 2023 va fi marcată de schimbări importante legislative, dar și de modificări ale tarifelor în energie și imobiliare. Iată la ce se pot aștepta românii care locuiesc în Italia în 2023. 

Reguli Covid

 

Puținele măsuri în domeniul sănătății care au mai rămas în Italia vor fi relaxate și mai mult, dacă nu chiar eliminate complet, în noul an.

Printre modificările planificate se numără eliminarea cerinței ca persoanele infectate să fie testate negativ pentru a ieși din carantină după o perioadă de izolare de cinci zile și reducerea perioadei de "auto-supraveghere" a contactelor apropiate de la zece la cinci zile.

De asemenea, normele revizuite vor elimina cerința ca toți vizitatorii din spitale și centre de îngrijire să prezinte un certificat de sănătate "green pass" care să ateste vaccinarea împotriva Covid-19 sau un rezultat negativ recent al unui test.

Modificările au fost adoptate de Senat și așteaptă aprobarea finală din partea camerei inferioare a parlamentului înainte de Anul Nou.

Bugetul Italiei pentru anul 2023

 

Legea bugetului Italiei pentru anul 2023 trebuie, de asemenea, să fie finalizată. Guvernul continuă să dezbată amendamente, deși textul final trebuie să fie gata până la sfârșitul anului.

Printre măsurile cheie se numără creșterea plafonului salarial pentru liber-profesioniștii care pot beneficia de o cotă de impozitare de 15% de la 65.000 de euro la 85.000 de euro, limitarea plăților de șomaj la șapte luni, și o ușoară reducere a vârstei de pensionare.

Guvernul dorea să elimine cerința ca întreprinderile să accepte plăți cu cardul pentru tranzacțiile cu o valoare mai mică de 60 de euro, dar acest plan a fost între timp abandonat.

Nu uitați că planurile pot fi modificate în continuare, Legea Bugetului nefiind încă aprobată oficial.

Vezi și: Bonus de 350 de euro pentru trei milioane de muncitori, în Italia. Ce categorie de lucrători va primi banii

Așteptări privind economia

 

Imaginea de ansamblu în ceea ce privește economia Italia nu este prea veselă la intrarea în 2023, deoarece se așteaptă ca economia acestei țări să încetinească semnificativ. Agenția națională de statistică a Italiei, Istat, preconizează o creștere a PIB-ului de 0,4% pentru acest an, în scădere de la 3,9% în 2022.

Între timp, agenția de rating de credit Fitch prevede o creștere a PIB-ului de -0,1% pentru Italia - deși aceasta a fost revizuită în creștere de la o prognoză anterioară de -0,7%. Se așteaptă ca cererea internă să fie forța motrice a economiei, cererea externă având o contribuție negativă netă.

Pentru 2023 se prevede o creștere ușoară a ratei de ocupare a forței de muncă în Italia, de 0,5%, în scădere de la 4,3% în 2022.

De asemenea, economiștii se așteaptă ca inflația să încetinească în cursul anului viitor.

Prețurile proprietăților imobiliare

 

Piața imobiliară din Italia a crescut în 2021 și 2022, după ani de stagnare. Dar, cu o inflație în creștere și o criză a costului vieții care se agravează, experții se întreabă dacă va continua această tendință și în 2023.

Piața imobiliară din Italia ar trebui să înregistreze o creștere modestă anul viitor, deși într-un ritm mai lent decât în 2022, potrivit previziunilor, inclusiv cea mai recentă a institutului de cercetare Scenari Immobiliari. Printre factorii care frânează creșterea se numără costul ridicat al vieții care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, creșterea ratelor dobânzilor ipotecare și o economie în scădere.

Iar unele măsuri de ajutor financiar introduse de guvernele anterioare pentru a promova achiziționarea de locuințe - cum ar fi bonusul pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuință cu vârsta sub 36 de ani - se vor încheia la începutul anului viitor.

viata-in-italia-in-2023-preturi-imobiliare

"Superbonusul 110"

 

Popularul "superbonus 110" din Italia, care oferă proprietarilor de locuințe șansa de a solicita o deducere fiscală de până la 110% din costul lucrărilor de renovare, a fost prelungit până în 2023 - deși într-o formă redusă.

Conform planurilor prezentate de guvern, începând din ianuarie, reducerea maximă disponibilă va scădea de la 110 la 90%, iar schema va exclude mulți dintre cei care erau eligibili anterior pentru a solicita reducerea.

Italia are, de asemenea, o serie de alte "bonusuri" și scutiri de impozite disponibile pentru orice, de la panouri solare la mobilier nou, dar până la finalizarea bugetului pentru 2023 nu se va ști exact care dintre aceste fonduri vor mai fi disponibile pentru a fi solicitate anul viitor, sau în ce condiții.

Criza din energie 

 

Ca răspuns la creșterea vertiginoasă a costului energiei din cauza efectelor războiului din Ucraina, guvernul italian a oferit reduceri la energie pe care, potrivit actualului proiect de buget, intenționează să le prelungească și anul viitor.

Aceste măsuri sunt destinate în primul rând să ajute întreprinderile și familiile cu venituri deosebit de mici, ceea ce înseamnă că majoritatea gospodăriilor nu vor fi eligibile pentru ajutor în cazul creșterii facturilor.

Se așteaptă ca noul buget să prevadă măsuri de ajutor pentru energie pentru familiile cu un ISEE de până la 15.000 de euro, cu fonduri disponibile cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2023.

Între timp, încă nu se știe exact ce se va întâmpla cu prețurile la electricitate și gaze începând cu luna ianuarie.

Pentru clienții italieni de energie va depinde de mai mulți factori, în principal de costul angro al materiilor prime utilizate pentru producția de energie, care rămâne ridicat în acest moment.

Există, de asemenea, limita propusă de Comisia Europeană la nivelul UE pentru prețul gazelor, care va fi probabil stabilită între 200 și 220 de euro pe megawatt/oră, semnificativ mai mică decât recordul din august (care a depășit 300 de euro pe mw/h), dar mai mare decât rata actuală a pieței (aproximativ 130 de euro pe mw/h).

viata-in-italia-in-2023--preturi-energie

La momentul redactării acestui articol, acest plafon de preț nu a fost încă convenit între statele membre, dar, dacă va fi finalizat până la începutul anului 2023, o astfel de măsură ar putea proteja facturile unor gospodării dacă prețurile vor crește din nou.

Între timp, prețurile la electricitate pentru unii clienți din Italia care beneficiază de un tarif fix vor depinde de tarifele stabilite de autoritatea de reglementare a prețurilor la energie din Italia, Arera.

Până la începutul lunii ianuarie, se așteaptă ca Arera să anunțe cele mai recente modificări ale tarifelor pentru electricitate (care acoperă primul trimestru din 2023) și noul preț al gazului (pentru luna decembrie a anului în curs)

Se așteaptă ca actualizarea să aducă o ușoară scădere a prețului energiei electrice, care în prezent depășește 50 de cenți pe kw/h pentru clienții cu tarif fix.

Sărbători legale

 

Italia are un număr bun de sărbători legale, dar acestea cad uneori în weekend.

Acest lucru înseamnă că Italia poate avea ani de vacanță "buni", cu mai multe posibilități de weekenduri lungi, și ani "răi", cu puține zile libere suplimentare (cel puțin, dacă lucrați de luni până vineri).

În timp ce 2022 nu a fost un an deosebit de bun din acest punct de vedere, deoarece patru sărbători legale au căzut într-un weekend, 2023 are mai multe oportunități pentru libere pe parcursul anului.

 

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel