Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
38 de români, angajați nelegal în Belgia. Un bărbat riscă 200.000 de euro amendă: „Cu alte cuvinte, era o firmă fantomă“
WhatsApp
Un bărbat riscă o pedeapsă cu închisoarea și o amendă uriașă pentru muncă nedeclarată într-o pepinieră de plante din Belgia.

Un bărbat în vârstă de 26 de ani din Sprimont, în apropiere de Liège, riscă o pedeapsă efectivă de 12 luni de închisoare și o amendă de 182.400 de euro pentru muncă nedeclarată în fața tribunalului penal din Bruges. În calitate de șef de legătorie, H.P. a permis unei pepiniere de plante din Harelbeek să eludeze masiv normele privind munca sezonieră.

La 27 aprilie 2018, inspecția socială a efectuat o inspecție la o pepinieră de plante din Harelbeke. Inspecția ceasului de pontaj a scos la iveală munca nedeclarată pe scară largă. S-a constatat că un număr de 38 de lucrători sezonieri români nu au fost declarați corect la securitatea socială. De asemenea, aceștia primiseră un salariu mult prea mic.

38 de români, angajați nelegal în Belgia. Un bărbat riscă 200.000 de euro amendă

 

Potrivit auditorului de muncă Filiep De Ketelaere, compania s-a folosit de șeful de bandă H.P. din Liège pentru a eluda normele privind munca sezonieră. Lucrătorii sezonieri au voie să lucreze 65 de zile pe sezon la un tarif mai mic al ONSS, dar dacă lucrează mai mult, trebuie să fie angajați permanent. "Odată ce au expirat cele 65 de zile, personalul a fost preluat de firma inculpatului", a precizat De Ketelaere. "Acesta i-a subcontractat apoi pentru a lucra în Harelbeke și a facturat 16 euro pe oră pentru acest lucru. Din această sumă, a plătit 10 euro la negru lucrătorilor sezonieri".

La adresa firmei lui H.P. din Awans, Liege, exista doar o cutie poștală. "Cu alte cuvinte, era o firmă fantomă. Astfel de construcții duc la falimentul sistemului nostru de protecție socială", a adăugat De Ketelaere.

„Cu alte cuvinte, era o firmă fantomă“

 

Firma de horticultură în sine nu a fost urmărită penal, deoarece a rambursat între timp 104.000 de euro din salariile restante și 86.000 de euro din contribuțiile la asigurările sociale. De asemenea, a plătit o amendă de 57.000 de euro.

H.P. nu s-a prezentat la proces. Instanța va da verdictul la 19 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel