Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criza energiei în plină iarnă: Ciucă a convocat o ședință de Guvern de urgență
WhatsApp
Premierul Nicolae Ciucă a convocat marți o ședință la Guvern. Tema discuțiilor este evoluția sectorului energetic în timpul iernii, iar participanți sunt mai mulți miniștri și reprezentanți ai companiilor de stat.

La întâlnirea de lucru vor participa premierul Nicolae Ciucă, viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, reprezentanți ai companiilor Transelectrica, Transgaz, Romgaz și ai Ministerului Mediului.

Discuțiile vor viza stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva evoluțiilor sectorului energetic în România, a anunțat biroul de presă al Guvernului.

Ședința va începe la ora 8.00 la Palatul Victoria.

Sectorul energetic, pe agenda celor mai importanți lideri ai lumii

 

Comisia Europeană a respins luni acuzaţiile că ar fi aşteptat, în mod intenţionat, până în ajunul Anului Nou pentru a da publicităţii o propunere controversată privind clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile, oficialii Executivului comunitar subliniind că "nu au încercat să facă acest lucru pe furiş", transmite Reuters.

Propunerea Comisiei Europene, prin care unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, a fost prezentată în ziua de 31 decembrie sub forma unui variante de lucru şi trimisă unor organizaţii media, scrie Agerpres. 

"În afară de a săpa o groapă, Comisia Europeană s-a străduit din răsputeri să îngroape această propunere", a apreciat Henry Eviston, purtător de cuvânt la ONG-ul de mediu WWF. "La întrebarea dacă energiile regenerabile sunt verzi, Comisia le-a dat cetăţenilor trei ocazii pentru a-şi exprima opinia. Pentru gaze nucleare şi energie atomică avem un document scris în spatele uşilor închise şi publicat în ajunul Anului Nou", a adăugat Eviston. Potrivit acestuia, dacă Executivul comunitar ar fi avut încredere în propunerea sa ar fi trebuit să organizeze o consultare publică.

Angajamentul luat



În replică, principalul purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat luni, la un briefing de presă, că Executivul comunitar s-a angajat să prezinte, până la finele anului 2021, poziţia sa cu privire la ceea ce constituie "un subiect foarte complex şi sensibil".

"Nu am încercat să o facem pe furiş, optând în mod intenţionat pentru 31 decembrie. Colegii noştri, pot să vă asigur, ar fi preferat să se relaxeze în vacanţă dar au decis să continue să lucreze în timpul vacanţei de Crăciun pentru a fi siguri că va fi gata până la finalul anului", a spus Eric Mamer.

Cu prilejul mai multor luni de dezbateri cu privire la includerea centralelor pe gaze naturale pe lista investiţiilor "verzi", unele state membre au subliniat că au nevoie de aceste centrale pentru a putea renunţa la termocentralele pe cărbune, mai poluante. În schimb, alte ţări membre susţin că etichetarea gazelor naturale drept investiţii "verzi" ar submina credibilitatea taxonomiei UE, într-un moment în care blocul comunitar vrea să fie lider global în combaterea schimbărilor climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel