Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Crăciunul și revelionul în Alpii Italieni: Vacanțe de schi mai scumpe ca oricând
WhatsApp
În timp ce spiritele festive încep să se ridice, iubitorii sporturilor de iarnă și pasionații de aventuri montane se pregătesc pentru o perioadă a anului care aduce bucurie și emoție - vacanța de schi de Crăciun și Revelion. Cu toate acestea, vestea proastă este că prețurile pentru aceste escapade montane au crescut semnificativ în acest an, afectând buzunarele celor care își planifică să petreacă aceste sărbători în stațiunile de schi din Alpii Italieni.
Crăciunul și revelionul în Alpii Italieni: Vacanțe de schi mai scumpe decât oricând / Foto: Unsplash

Potrivit datelor recente colectate de Assoutenti, o organizație italiană de consumatori, creșterea medie a prețurilor pentru cazare este de 10%, afectând în special hotelurile și pensiunile din regiune. Această creștere uriașă vine după un an în care prețurile la energie au crescut de trei ori mai mult decât în prezent și o inflație de două cifre care acum a scăzut la sub 2%.

Pentru o perspectivă concretă asupra acestei creșteri, iată cum arată o săptămână de schi în pitorescul Ortisei, în perioada 30 decembrie - 6 ianuarie. Costul pentru o ședere într-o cabană de lux poate ajunge la uluitoarea sumă de 58.475 de euro. Aceasta este de aproape trei ori mai mult decât câștigul anual al unui italian mediu, înainte de impozite. Chiar și pentru cei care optează pentru opțiuni de cazare mai accesibile, se estimează că o familie de patru persoane poate cheltui cel puțin 3.000 de euro numai pentru cazare, chiar și la tarifele minime disponibile.

Assoutenti subliniază că această creștere nu a fost uniformă și nu toate unitățile de cazare au majorat prețurile în aceeași măsură. Cu toate acestea, media generală arată o creștere de două cifre în comparație cu anul trecut, când creșterile medii se situau între 10% și 20%.

 

Creșteri exorbitante în hoteluri și pensiuni

 

Asociația a analizat prețurile pentru diverse unități de cazare, de la hoteluri de lux până la pensiuni mai accesibile. Datele colectate arată o variație semnificativă în funcție de locație și standardul de cazare.

În Ortisei, de exemplu, intervalul prețurilor pentru o cameră dublă variază acum între 1.740 și 58.475 de euro, în comparație cu 1.600 - 6.800 de euro anul trecut. La Cortina d'Ampezzo, bugetul a crescut de la 2.200 - 14.170 de euro în 2022 la 2.715 - 41.497 de euro în acest an.

 

Creșteri și în zona Apeninilor

 

Chiar și pentru cei care își doresc o experiență de schi mai accesibilă în Apeninii Abruzzilor, la Roccaraso, prețurile variază între 1.149 și 3.667 de euro pentru săptămâna de Anul Nou, fără a lua în considerare ofertele flash. Aceste prețuri se încadrează într-un trend general de creștere a costurilor pentru vacanțele de schi, afectând chiar și stațiunile mai accesibile.

 

Creșteri și la ski pass-uri

 

Creșterea prețurilor nu se oprește la cazare; ski pass-urile au suferit, de asemenea, ajustări semnificative. De exemplu, abonamentul pentru sezonul Dolomiti Superski va costa acum 925 de euro, în creștere cu 6,3% față de acum doi ani. În schimb, biletul de o zi poate crește cu 19,4%, ajungând la 80 de euro. În Valle d'Aosta, un abonament de sezon costă acum 1.370 de euro de persoană, reprezentând o creștere de 16,1% în doi ani.

 

Impactul asupra turiștilor

 

Furio Truzzi, președintele Assoutenti, subliniază că operatorii de schi nu pot justifica aceste creșteri semnificative prin creșterea prețurilor la energie, subliniind că "tarifele ar fi trebuit să scadă în toate sectoarele legate de munte, dar nu a fost cazul. Dimpotrivă, tendința de creștere a continuat nestingherită."

Cu toate acestea, această creștere substanțială a costurilor ridica îngrijorări cu privire la accesibilitatea vacanțelor de schi pentru o parte tot mai mare a populației. Un număr în creștere de persoane "care, neputându-și permite să plătească tarifele nebunești ale ski pass-urilor și hotelurilor, va fi nevoit să renunțe la vacanțele la schi sau să reducă semnificativ numărul de zile petrecute în vacanță," avertizează Truzzi.

 

Alternativa orașelor și problemele legate de costuri

 

În contextul acestor prețuri exorbitante, mulți ar putea încerca să evite stațiunile de schi și să opteze pentru vacanțe în orașe. Cu toate acestea, și această alegere nu este fără provocări, deoarece și prețurile hotelurilor au crescut, iar creșterea generală a costurilor afectează și experiența urbană.

De exemplu, mâncarea la restaurant a crescut cu 4,9% în octombrie, conform datelor Istat. În plus, prețurile ridicate ale carburanților pot influența, de asemenea, decizia de a călători cu mașina. Chiar și cu scăderea prețurilor la carburanți, benzina costă acum cu 7,7% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.

 

Concluzii și perspective

 

Vacanțele de iarnă, fie că sunt la schi sau în oraș, au devenit mai scumpe în acest an, iar acest trend este susceptibil să impacteze deciziile turiștilor în ceea ce privește planificarea vacanțelor. Cu toate acestea, există încă optimism în rândul italienilor, cu 85% dintre aceștia planificând două sau mai multe călătorii de agrement în cursul anului și 78% considerând că aceste vacanțe sunt o prioritate majoră a bugetului lor.

Cu prețurile în creștere și cu bugetele strânse, turiștii se confruntă cu alegeri dificile în această perioadă festivă. În timp ce unii se vor bucura în continuare de vacanțe de schi în Alpii Italieni, alții pot căuta alternative mai accesibile sau se pot orienta către vacanțe mai puțin tradiționale.

Indiferent de alegere, realitatea rămâne că Crăciunul și Revelionul devin tot mai costisitoare, iar presiunile inflaționiste și creșterea prețurilor la nivel global continuă să-și facă simțită prezența în pachetele turistice. Pentru acum, cei care își doresc să experimenteze farmecul zăpezilor și bucuria sărbătorilor trebuie să se pregătească pentru o investiție semnificativă. Restul depinde de cât de mult sunt dispuși să plătească pentru a trăi acele momente magice în mijlocul peisajelor montane de poveste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
30 noi 2023, 11:33
Astrosens.ro
30 noi 2023, 07:08
DCNews.ro
30 noi 2023, 09:41
DefenseRomania.ro
15 noi 2023, 18:37
ParintiSiPitici.ro
30 noi 2023, 14:22
DCMedical.ro
30 noi 2023, 09:24
Spectacola.ro
29 noi 2023, 14:01
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
Spectacola.ro
29 noi 2023, 14:01
DefenseRomania.ro
15 noi 2023, 18:37
Astrosens.ro
30 noi 2023, 07:08
ParintiSiPitici.ro
30 noi 2023, 14:22
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
DCNews.ro
30 noi 2023, 09:41
DCMedical.ro
30 noi 2023, 09:24
DCBusiness.ro
30 noi 2023, 11:33