Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
COVID-19 și vaccinul pot interfera cu menstruația dumneavoastră în mai multe moduri. Iată cum
WhatsApp
Medicii nu au reușit să avertizeze femeile cu privire la întreruperile temporare așteptate ale menstruației după vaccin și la problemele mai semnificative după o criză severă de COVID-19. DAR, atât virusul, cât și vaccinul pot modifica temporar menstruația.
COVID-19 poate interfera cu menstruația dumneavoastră în mai multe moduri. Iată cum / Foto: Unsplash

Încă de la începutul pandemiei, femeile din întreaga lume au început să observe schimbări în ciclurile lor menstruale. În unele cazuri, acest lucru s-a întâmplat după ce au contractat virusul; în altele, după ce au primit un vaccin. Având în vedere că atât de multe femei își înregistrează ciclurile în aplicații de urmărire a menstruației, cercetătorii au putut documenta mai ușor fenomenul.

Medicii au fost luați prin surprindere. Femeile s-au plâns că medicii lor au respins bănuiala lor că virusul ar putea fi legat de ciclurile perturbate.

"Când a început COVID eram îngrijorați de moartea oamenilor, așa că alte lucruri au fost trecute cu vederea", recunoaște Hugh Taylor, președinte al secției de obstetrică și ginecologie la Yale Medicine. Retrospectiv, spune Taylor, femeile ar fi trebuit să fie alertate cu privire la această posibilitate. "Vedem cicluri menstruale neregulate în cazul altor infecții acute, așa că nu este surprinzător că se întâmplă aici".

 

Atât virusul, cât și vaccinul pot modifica temporar menstruația

 

Într-un studiu efectuat pe 127 de femei de vârstă fertilă din Arizona care au contractat COVID, 16% au raportat unele modificări; cele mai frecvente au fost ciclurile neregulate sau intervale mai lungi între sângerări. Aceste modificări au fost mai probabile la cele a căror infecție a implicat mai multe simptome sau a fost mai severă (dar nu până la punctul de spitalizare).

În acest studiu, femeile au avut, de asemenea, creșteri ale simptomelor sindromului premenstrual de modificări ale dispoziției și oboseală. "Ne gândim la perioada menstruală ca la un eveniment acut care are loc timp de câteva zile, dar hormonii se schimbă pe parcursul întregului ciclu", explică Leslie Farland, profesor de epidemiologie la Universitatea din Arizona și cercetător principal al studiului.

 

Cercetătorii din alte țări au raportat că femeile au suferit modificări ale menstruației și după vaccin

 

Un studiu realizat în Regatul Unit a constatat că aproape jumătate dintre femei au raportat modificări, în principal în ceea ce privește durata ciclului și creșterea sindromului premenstrual, la fel ca și 47% dintre femeile din Iordania și Irak, potrivit unui alt studiu din Orientul Mijlociu.

Un studiu privind efectul vaccinului, finanțat de National Institutes of Health și publicat în ianuarie, a urmărit 4.000 de femei din SUA care au folosit o aplicație de urmărire a menstruației. Acesta a constatat că ciclurile s-au schimbat după prima injecție, dar numai cu o medie de mai puțin de o zi.

Cele a căror a doua injecție a căzut în același ciclu s-au decalat cu aproximativ două zile, deși, în ambele cazuri, durata sângerării nu a fost modificată, spune Alison Edelman, obstetrician și ginecolog la Oregon Health and Science University și cercetător principal al studiului.

Un al doilea studiu realizat de Edelman, realizat pe aproape 20.000 de femei din America de Nord și Europa care au folosit aceeași aplicație, a raportat rezultate similare în septembrie.

Aceste modificări ușoare au apărut la toate mărcile de vaccinuri și, în majoritatea cazurilor, au dispărut în ciclul următor. Cu toate acestea, 10 la sută dintre femei au văzut că menstruația lor s-a schimbat cu mai mult de o săptămână după oricare dintre doze. Cu toate acestea, și aceste femei au revenit la normal la scurt timp după aceea.

 

Vaccinurile declanșează mai multe schimbări minore

 

Vaccinurile declanșează răspunsul sistemului imunitar al organismului, deși unul mai mic decât cel al bolii, așa că aceleași mecanisme ar putea fi implicate în perturbările temporare ale ciclului menstrual, spune Tingen.

Diseminarea acestor informații liniștitoare către femei, astfel încât acestea să știe că trebuie să se aștepte la acest posibil efect secundar, este o sarcină importantă pentru sănătatea publică, spune Tingen.

Cu toate acestea, orice persoană al cărei ciclu rămâne semnificativ alterat timp de mai multe luni ar trebui să se consulte cu furnizorul de servicii medicale, spune Taylor. "Suspiciunea mea este că persoanele aflate în pragul unei afecțiuni medicale - anomalii tiroidiene, nereguli hormonale, sângerări din cauza fibromilor - ar putea fi împinse la limită" de către coronavirus sau vaccinul COVID, conform National Geographic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel