Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Copil român din Franța, obligat de frate să fure, încă de la 12 ani. Doar în ziua de marți avea ''liber''
WhatsApp
Un român în vârstă de 41 de ani a fost condamnat vineri, la Paris, la cinci ani de închisoare pentru că și-a forțat fratele vitreg să fure, relatează Le Figaro. 

Victima, Adrian, are acum 19 ani, însă totul ar fi pornit în urmă cu șapte ani. 

Anchetatorii francezi l-au încarcerat și pe el pentru furt. Acesta își acuză și tatăl, în vârstă de 59 de ani, de aceleași fapte ca ale fratelui său. Tatăl se află în România și face obiectul unui alt proces. Deja condamnat în 2019 pentru fapte similare după ce și-ar fi obligat o noră să fure, el urma să fie judecat inițial în absență, alături de Marius I. Însă, din motive procedurale, procesul său a fost amânat. 

Un copil analfabet care nu a fost niciodată la școală

 

Potrivit relatării lui Adrian, evenimentele au început încă de când acesta avea 12 ani. Şase zile pe săptămână – marţi fiind singura lui „zi de odihnă” – trebuia să părăsească tabăra din Franța, dimineaţa, şi risca să fie bătut dacă prada adusă era insuficientă.

Audierea a fost marcată de neconcordanțe și contradicții ale tânărului care a oferit versiuni diferite ale anumitor detalii. Adrian, analfabet, nu a fost niciodată la școală. Între 14 și 16 ani, a fost „nefericit, subnutrit, bătut, forțat să fure” : cuvintele sale prezintă cu siguranță „slăbiciuni și fragilități” , dar nu trebuie puse niciodată sub îndoială, a argumentat avocata sa, Me Marie Millasseau.

Pentru Guillaume Lardanchet, președintele asociației „Hors la rue” , care ajută minorii străini aflați în pericol, această problemă se referă la un fenomen în vigoare într-o parte a comunității de romi. Adulții în cauză își obligă copiii să fure pentru a rambursa datoriile contractate, în special în timpul căsătoriilor, a explicat el. Cu toate acestea, astfel de mecanisme nu sunt specifice romilor și privesc doar o „minoritate” a acestei comunități, a insistat liderul asociației.

„Nu suntem aici pentru a face lumină asupra unui fenomen, ci pentru a decide vinovăția unui bărbat ”, a spus avocatul acuzatului, Me Paul Faucon, care a pledat pentru achitare. Pentru el,  Adrian „minte tot timpul” : afirmațiile sale sunt de o „fragibilitate amețitoare. Ne gândim să facem recurs ”, a răspuns el pentru AFP.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel