Ancheta a fost realizată în octombrie în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizaţiei. Potrivit datelor oficiale, copiii români sunt cei mai expuşi din Europa riscului de sărăcie sau excluziune socială, se arată într-un top realizat de Eurostat.
De Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, Organizaţia Salvaţi Copiii România recomandă autorităţilor măsuri prin care să-i protejeze pe copii de impactul crizei economice.
„Fiecare comunitate trebuie să îşi identifice nevoile reale şi resursele reale şi să le pună cap la cap astfel încât să dezvolte programe adecvate. 41% dintre copiii din România sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială. Aceasta nu este o cifră care a apărut acum, este o cifră despre care autorităţile ştiu deja şi cred că lucrurile astea ar fi trebuit un pic avute în vedere poate în toamnă, când au început să crească preţurile, să se scumpească absolut totul, poate de atunci ar fi trebuit creat un plan care să răspundă nevoilor copiilor“, a declarat Liliana Bibac-Moşneguţu, coordonatoarea programelor educaţionale de la Salvaţi Copiii România, potrivit Rador.
Potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021, 1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială:
* 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate;
* Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor;• Pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat, față de toamna anului trecut;
* 53% așteaptă sprijin de la ONG-uri și Biserică.
Organizaţia Salvaţi Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
Datele anchetei realizate de Salvați Copiii România arată ca 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News