Potrivit specialiştilor, între orele 12:00 și 00:00, se estimează că nivelurile de apă se vor ridica peste cotele de atenţie în urma precipitaţiilor prognozate și propagării, pe râurile Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Arieş (judeţele Alba și Cluj), Olt (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita) şi Trotuş (judeţele Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea).
Atenţionarea hidrologică se concentrează în principal asupra scurgerilor semnificative pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri, cu posibile efecte de inundaţii locale. Există o probabilitate și o intensitate mai mare de producere a acestor inundaţii locale în timpul zilei de joi, între orele 16:00 și 22:00, pe unele râuri mici din judeţele Cluj, Alba, Suceava, Harghita şi Covasna.
Guvernul se va reuni joi în şedinţă, urmând să aprobe o hotărâre privind acordarea de ajutoare de urgenţă populaţiei afectate de efectele fenomenelor meteorologice deosebite din acest an.
"Având în vedere experienţa anilor trecuţi, precum şi probabilitatea de producere în continuare în cursul anului 2023 de inundaţii şi fenomene meteorologice deosebite şi necesitatea de a interveni operativ pentru sprijinirea persoanelor afectate, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului, se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2023, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase. Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News