Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum încearcă partidele politice din România să-i "fure" pe românii cu funcții din străinătate. Stănășel: „Unii ne consideră mai puțini decât un județ mic"
WhatsApp
Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, un oraș cu 200 000 de locuitori din Italia, spune că a fost ofertat de partide politice din România.  

Publicitate

Claudiu Stănășel a oferit un interviu în exclusivitate pentru Știri Diaspora, în care a a explicat totul despre alegerile din Italia, printre care și interesul scăzut al parlamentarilor și politicienilor din România pentru românii din diaspora. 

Acesta a evidențiat faptul că i-au fost propuse mai multe oferte de a colabora cu ei, iar faptul că munca și efortul pe care le depune în fiecare zi, faptul că toate acestea ajung și la partidele politice din România, după cum spune Claudiu, este o mare satisfacție pentru el. Însă, acesta așteaptă o schimbare a mentalității politicienilor din România întâi, față de comunitățile de români din diaspora. 

 

Claudiu Stănășel: „Unii ne consideră mai puțini decât un județ mic din România, dar din punct de vedere politic, noi cei din diaspora avem o putere extraordinar de mare”

 

„Eu le-am cerut tot timpul, un proiect, un proiect important, nu doar pentru mine, ci un proiect pentru românii din Diaspora. Un program adevărat, nu doar acele programe pe care, din păcate, le auzim din patru în patru ani și care sunt tot timpul cam aceleași în ultimii 20 de ani. Avem nevoie de ceva nou, de o mentalitate nouă și pentru diaspora.

Chiar dacă unii ne consideră mai puțini decât un județ mic din România, eu cred că din punct de vedere politic, noi cei din diaspora avem o putere extraordinar de mare. Și am demonstrat, am demonstrat-o de exemplu la alegerile prezidențiale, în care diaspora, în diferite ocazii, a făcut diferența.

De asta cred că merităm, în primul rând din partea clasei politice din România, o atenție mai mare, merităm din partea oricărui guvern să fim atenționați și mai ales să avem mult mai mult decât o pagină la sfârșit de buget, la fiecare an, o pagină uneori de 3-4 rânduri. Cred că diaspora merită mai mult de o pagină.”, declară acesta.

 

Stănășel: „Dacă mulți vin și promit, a venit momentul în care, cred că ar trebui să-și facă și datoria, să fie alături de noi”

 

O altă problemă față de atitudinea parlamentarilor români față de comunitățile de români din diaspora a fost indiferența față de aceștia pe timpul pandemiei.

„Îmi pare rău că am observat că în toată perioada de pandemie, atunci când românii aveau nevoie de parlamentarii lor, oamenii care au fost votați de românii din diaspora, acești oameni au lipsit. Tot românii au încercat să apeleze la consilierii români, care sunt aleși în Italia sau în alte țări. Dar, bineînțeles știți că suntem puțini. Și restul, majoritatea s-au adresat către ambasade și consulate. Dar știm toți că ambasadele și consulatele, în primul rând nu este în fișa postului, a lor, aia de a rezolva toate problemele românilor din diaspora.

Eu cred că din punctul astă de vedere prin intermediul parlamentarilor români pe care i-am votat, ar fi putut să fie luate acorduri împreună cu statele, ma refer la țările în care sunt cele mai mari comunități de români. Nu s-a făcut nimic. Acesta este un mesaj foarte urât și mi-e tare frică credeți-mă că mesajul acesta, toate partidele politice din România îl vor plăti la viitoarele alegeri care vor avea loc și în diaspora. ”

 

Românii din diaspora vor fapte, nu vorbe: „90% dintre cei care au funcții, fac politică de vorbe, dar de puține fapte”

 

„Înainte de funcții, ar trebui să vorbim despre ce vom face cu aceste funcții. În parcursul meu politic din Italia, mulți m-au întrebat de ce nu am obținut, mai ales la începutul carierei mele funcții. Pentru că pentru foarte mulți ani, nu am vrut să obțin funcții. Am vrut să demnostrez un lucru: se poate face politică, se pot aduce rezultate, se pot aduce proiecte clare și se poate face ceva concret chiar și fără funcții.

În România și în Italia este o mentalitate greșită, că politica se poate face doar prin funcții. Dar 90% dintre cei care au funcții, de multe ori nu fac politică, sau cel puțin nu fac politica aia adevărată, frumoasă, care ar trebui să aducă un rezultat. ”, continuă Claudiu Stănășel.

 

Diaspora dorește o comunicare mai constantă cu partidele din România

 

Un alt subpunct important al problemei, pe care Claudiu l-a dezbătut a fost cel legat de voturile românilor din diaspora. Acesta a explicat de ce mulți români nu merg la vot și că aceștia ar dori o comunicare mai constantă legată de problemele pe care le întâmpină cei din străinătate.

„Însă a început să se schimbe puțin și în România mentalitatea asta. Ultimele ocazii în care am avut de a face cu parlamentari, chiar cu miniștrii din acest guvern și din fostul guvern, observ din fericire că se mai schimbă puțin mentalitatea. Adică nu ne mai oprim la „eu îți dau asta și hai cu noi”. Începem să vorbim despre care sunt problemele, care sunt soluțiile, pentru că cine trăiește în diaspora știe și problemele și de multe ori știe și mai bine și soluțiile. Nu mai merge să decizi tot tu de la București și pentru diaspora.

Am dori să fie un raport constant în timp, nu doar atunci când la București e nevoie, dar și când e nevoie la Prato, Paris, la Roma șamd. Am înțeles că veniți la noi doar din patru în patru ani, dar dacă tot veniți la noi să ne cereți votul și atât, hai să schimbăm mentalitatea. Românul care trăiește de mulți ani din diaspora a înțeles că există și o altfel de politică. Eu îți dau votul dar vreau să văd un program clar, nu doar acele slogan-uri. Uni se mai și miră de ce se duc puțini români la vot în diaspora, păi cum să te duci dacă sunt mereu aceleași.”, a încheiat Claudiu Stănășel.

Vezi aici interviul integral: Totul despre alegerile din Italia cu Claudiu Stănășel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel