Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciclonul care a devastat Germania și Belgia a ajuns în România - VIDEO
WhatsApp
Ciclonul care a devastat Germania și Belgia a ajuns și în România. După mai multe zile de caniculă și disconfort termic accentuat, nord-vestul țării a trecut la furtuni violente, cu căderi masive de apă, grindină și vânt puternic. În mai multe județe a fost emis cod roșu, iar în Bihor, în urma ploii cu gheață, oamenii au fost avertizați prin RO-ALERT să se protejeze în fața fenomenelor extreme.
Ciclonul care a devastat Germania și Belgia a ajuns în România - VIDEO

În județul Alba, în comuna Ocoliș și Poșaga mai multe drumuri au fost inundate. Totodată există posibilitatea ca locuitori ai celor două comune să fie rămași izolați din cauza viiturii. Și în localitatea Șinteu, din Bihor a plouat cu gheață. Populația a fost avertizată să se protejeze prin mesaje RO-ALERT. 

Citește și Vreme extremă în Europa: inundații dezastruoase în Germania și Belgia, grindină cât mărul în Italia și Polonia

Sub cod roșu s-au aflat și câteva localități din județele Sălaj, unde s-au inregistrat caderi masive de apă de până la 50 de litri pe metrul pătrat, grindină și vânt cu aspect de vijelie.

 

 

Gospodării inundate în urma ploilor torențiale. Oamenii au rămas izolați în podurile caselor

 

Zeci de case au fost inundate, o maşină a fost luată de viitură şi 13 oameni, inclusiv copii, au rămas izolaţi în podurile locuinţelor, în urma inundaţiilor produse joi în mai multe localităţi din Munţii Apuseni, relatează Digi24.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba a informat că în Ocoliş au fost inundate aproximativ 30 de case şi un bar, iar 11 adulţi şi doi copii au rămas izolaţi în podurile construcţiilor. În aceeaşi localitate, DJ 750G este avariat şi colmatat.

Citește și Catastrofă în Germania. Cel puţin 42 de morţi în urma inundaţiilor

În localitatea Runc, o alunecare de teren a afectat o casă, iar în Vidolm un autoturism a fost luat de viitură şi o casă a fost inundată. O altă casă a fost inundată în Poşaga unde, de asemenea, DJ 750F a fost avariat şi colmatat.

"Nu sunt raportate victime până la această oră", au precizat, joi seara, reprezentanţii ISU Alba.

 

 

Cod roşu de ploi în patru judeţe din vestul ţării, joi seara

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi seara, mai multe atenţionări nowcasting Cod roşu de averse torenţiale ce vizează în următoarea oră localităţi din mai multe judeţe situate în vestul ţării.

Potrivit ANM, până la ora 22:10, în judeţele Bihor (localităţile: Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Tăuteu, Şimian, Sălard, Curtuişeni, Chişlaz, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Tarcea, Abrămuţ, Cherechiu, Ciuhoi, Buduslău, Spinuş, Boianu Mare, Viişoara) şi Hunedoara (în: Buceş, Bucureşci, Balşa), se vor semnala averse torenţiale, care vor depăşi 40 - 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie.

 

În ultima oră, în zona vizată s-au cumulat peste 40 l/mp, atrag atenţia meteorologii.

 

Până la ora 21:45, în judeţul Satu Mare, în localităţile Sanislău, Pişcolt, Urziceni, Ciumeşti, se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 - 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari, vijelie. În zona avertizată s-au acumulat deja cantităţi de apă de peste 30 - 40 l/mp.

Totodată, până la ora 22:00, în judeţul Alba, în zona de munte, la peste 1.800 de metri, precum şi în localităţile Zlatna, Abrud, Bistra, Baia de Arieş, Roşia Montană, Lupşa, Bucium, Livezile, Sălciua, Poşaga, Mogoş, Rimetea, Întregalde, Ocoliş, Râmeţ, Ponor, se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 - 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.

În zona avertizată, în ultimele ore s-au cumulat cantităţi de peste 100 - 120 l/mp. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

 

Cod portocaliu de vijelii şi grindină în 11 judeţe, până vineri dimineaţa

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o nouă avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în 11 judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, valabilă până vineri dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în perioada 15 iulie, ora 16:00 - 16 iulie, ora 6:00, în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, precum şi în zona montană a judeţului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 - 90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel