Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
CIA a construit 12 baze secrete în Ucraina și a antrenat spioni ucraineni. Parteneriat de minim 10 ani Ucraina-SUA (New York Times)
WhatsApp
Un parteneriat crucial în lupta împotriva Rusiei: o rețea de baze de spionaj susținute de CIA, inclusiv 12 în apropierea graniței cu Rusia, a fost construită în ultimii opt ani în Ucraina, relatează New York Times.

Baze care, conform sursei citate, fac parte din strânsa colaborare dintre agenția americană de informații și Kiev. Un parteneriat care datează de mai bine de zece ani și care include și pregătirea de către CIA a unui comando ucrainean de elită - Unitatea 2245 - pentru a captura drone rusești și echipamente de comunicații pentru a permite CIA să studieze și să decodifice sistemele de criptare ale Moscovei. 

Războiul din Ucraina intră în al treilea an, iar colaborarea dintre CIA și Kiev este una dintre pietrele de temelie care permit Ucrainei să se apere.

Parteneriatul - care include și baze finanțate integral de CIA pe teritoriul ucrainean - nu a început cu războiul, ci își are rădăcinile în urmă cu cel puțin 10 ani și a reușit să transforme Ucraina într-unul dintre cei mai importanți parteneri ai Washingtonului împotriva Rusiei. scrie New York Times. În ultimii opt ani - subliniază ziarul american - CIA a construit 12 locații secrete în pădurea ucraineană de la granița cu Rusia. În 2016, CIA a început să antreneze o unitate de comando ucraineană de elită, Unitatea 2245. 

Spioni ucraineni, formați de CIA

 

De asemenea, CIA a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni care operează în Rusia, Europa, Cuba și în alte zone în care există o prezență puternică a Rusiei. Aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată în acest moment, cu Ucraina angrenată pe câmpul de luptă, continuă New York Times, dar la orizont există riscul unei lipse de finanțare pentru a continua să funcționeze la nivelurile actuale în cazul în care republicanii din Congres se opun sau reușesc să pună capăt ajutorului pentru Kiev. Pentru a-i liniști pe liderii ucraineni, directorul CIA, Williams Burns, a zburat în secret la Kiev în urmă cu câteva zile, în ceea ce a reprezentat a zecea sa vizită de la începutul invaziei, mai notează publicația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel