Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai căutată fugară româncă din Europa a convins judecătorii din Marea Britanie să n-o extrădeze: „Închisoarea i-ar afecta sănătatea mintală“
WhatsApp
Ildiko Enderle, condamnată definitiv în patru dosare pentru trafic cu persoane şi trafic cu minore, a fost pe lista celor mai căutate infractoare din Europa prin Interpol. Prinsă în Marea Britanie, românca a reușit să îi convingă pe judecători britanici că extrădarea sa i-ar aduce mari prejudicii.
ildiko-enderle

Enderle Ildiko, în vârstă 45 ani, se află pe lista celor mai căutaţi infractori din Europa din 2014, când a dispărut din România pentru a nu fi încarcerată.  

Oamenii legii au dovedit că, în perioada 2003 – 2010, românca a racolat tinere, şi chiar o minoră de 15 ani, cu educaţie precară, unele aflate într-o situaţie familială delicată, altele cu probleme psihice, cărora le-a promis că vor lucra ca menajere sau dansatoare la barul unei pensiuni din Cehia, Lady Bar 69. Barul era patronat şi administrat chiar de Enderle, împreună cu fostul ei soţ şi un cetăţean ceh.  

Vezi și: Una dintre cele mai căutate ROMÂNCE din lume, prinsă de poliție în Marea Britanie

În realitate, ajunse la destinaţie, fetele erau preluate de complicii femeii şi obligate să se prostitueze în stabilimentul care ascundea un bordel clandestin. Cele care refuzau, erau bătute, ameninţate că li se vor incendia casele acasă în România, că vor fi vândute proxeneţilor chinezi sau chiar lichidate dacă nu se supun. Ea le-ar fi bătut pe fete în mod repetat dacă refuzau să facă sex cu un "client".

Cea mai căutată fugară româncă din Europa a convins judecătorii din Marea Britanie să n-o extrădeze

 

Enderle a fost condamnat la 7 ani de închisoare de un tribunal român în 2014, dar a evadat din țară și a fugit în Marea Britanie. Ea a fost găsită în cele din urmă de poliția din Manchester în decembrie 2019, după ce au fost emise 4 mandate europene de arestare pe numele ei. Pe parcursul anchetei, autoritățile au stabilit că Ildiko s-a refugiat încă din 2015 în UK, unde intrase sub un nume fals, locuia într-o casă cu trei camere și deținea chiar și un autoturism. 

Enderle Ildiko a fost găsită în Manchester de George Safta, un poliţist constănţean, aflat în misiune în Marea Britanie. „Persoana urmărită s-a dovedit a fi extrem de ușurată când am capturat-o. Ne-a spus că s-a săturat să fugă și să trăiască în tensiune. Nu părea în cea mai bună formă. Era extrem de obosită și slăbită. A devenit mai relaxată în momentul în care am prins-o. Ducea o viață foarte bună în Anglia, dar avea emise pe numele ei patru mandate europene de arestare pentru trafic de persoane și de minori în vederea exploatării sexuale“, a declarat polițistul român care a făcut parte din echipa care a prins-o pe Ildiko, citat de publicația The Sun.

Inițial, traficanta de sex din România urma să fie extrădată în România, după ce Tribunalul Westminster Magistrates' Court a dispus expulzarea ei.

„Închisoarea i-ar afecta sănătatea mintală“

 

Cu toate acestea, luna trecută, judecătorul James Holman de la Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor a blocat expulzarea ei din țară. Enderle a susținut că, deoarece fiica sa și partenerul ei se stabiliseră acum în Marea Britanie, ar suferi de "anxietate" la gândul că nu-i va mai vedea. Deși Holman a condamnat crimele "josnice" ale acesteia, el a declarat că extrădarea ei în România ar fi cumva prea "opresivă".

Potrivit hotărârii judecătoreşti, instanţa a reţinut că faptele femeii “au fost josnice” iar “suferinţa victimelor a fost foarte mare”, însă şi că, în acest caz, ar putea fi reţinute în favoarea lui Enderle unele circumstanţe speciale, căci “există un risc semnificativ de sinucidere”. Motivul? Proxeneta a pretins în faţa judecătorului că în perioada în care a locuit în România “a suferit o gravă discriminare din cauza originii sale etnice maghiare”.

Concret, în prima sa declaraţie, “a descris în termeni catastrofali, de-a dreptul, pretinsele abuzuri la care a fost supusă ca maghiară crescută în România”, susţinând inclusiv că, atunci când a fost anchetată şi arestată ar fi fost brutalizată de poliţişti, parţial tot din motive de ură etnică.  „În timpul petrecut în închisoare şi la tribunal, în timpul procedurilor, am fost agresată de poliţişti. “În 2001, în timpul unei anchete, când am fost arestată, poliţia m-a bătut folosind un ziar rulat pe care au pus un cui, m-au lovit pe tălpi.

Odată, mă aflam într-o cameră mică de interogatoriu. M-au dat cu capul de pereţi. Am fost lovită cu pumnii în stomac de mai multe ori. Odată am fost ţinută cu capul aplecat în gol, prin fereastră, mi s-a spus că dacă nu spun ce vor, mă aruncă în gol”, se arată în declaraţia dată de Enderle Ildiko şi citată în sentinţa judecătorească. 

Românca susține că a ajuns să sufere de anxietate şi claustrofobie, iar gândul că trebuie să se întoarcă acasă îi provoacă rău fizic. “Mă simt panică, cred că nu îmi voi mai vedea niciodată fiica sau partenerul. Dacă nu mă sinucid, voi muri acolo. Am pierdut 11 kilograme aici, în închisoare, în Marea Britanie. Pur şi simplu voi muri în România. Mă simt disperată", a susţinut Enderle, potrivit sentinţei.

Proxeneta a fost evaluate psihologic şi pentru că psihologul a confirmat că suferă de “depresie şi anxietate severe”, generat de faptul că “nu va putea avea contact cu familia ei în cazul extrădării”, care, în opinia specialistului, “ar putea fi un factor precipitant care ar duce la un risc mai mare de sinucidere...”. “Extrădarea va cauza foarte probabil un anumit prejudiciu emoţional şi psihologic persoanei solicitate”, a explicat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel