Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai bătrână femeie din lume a împlinit 117 ani. Povestea Mariei, femeia care a fost martoră unor evenimente istorice importante. „Am ajuns până aici”
WhatsApp
Cea mai în vârstă femeie din luma a împlinit 117 ani. "Bună dimineațam lume. Azi împlinesc 117 ani. Am ajuns până aici", a spus femeia. 
Foto: Maria Branyas, 7 vs 117 ani / Sursa: agi.it & X @MariaBranyas112

Maria Branyas, considerată cea mai în vârstă persoană din lume, a sărbătorit aniversarea sa de 117 ani în reședința sa din Olot, Girona, Spania. Cu toate că alege să rămână departe de ochii presei, familia ei transmite mesaje prin intermediul unei rețele sociale, subliniind parcursul său de viață notabil. 

”Bună dimineațam lume. Azi împlinesc 117 ani. Am ajuns până aici", se arată în postare. 

Mesajul a fost însoțit de un citat care reflectă înțelepciunea acumulată în timp: „Bătrânețea este un fel de taină. Îți pierzi auzul, dar auzi mai mult, pentru că asculți viața, nu zgomotele...”

Familia lui Branyas, care a primit urări publice, inclusiv de la președintele Generalitati, Pere Aragones, a dezvăluit că starea de sănătate a bătrânei a avut un declin semnificativ în ultimele luni. Deși a pierdut vederea, auzul și recent memoria, Maria Branyas rămâne un exemplu unic de longevitate fără să sufere de boli grave, inclusiv Covid-19, pe care l-a depășit cu succes.

Cum arată o zi din viața celei mai bătrâne femei din lume 

 

Cu mobilitate redusă și nevoia de asistență constantă, Maria își petrece cea mai mare parte a zilei într-un fotoliu, unde primește vizitele fiicelor ei și a altor rude. Cu toate acestea, familia subliniază necesitatea de liniște pentru bătrâna Maria, care se află într-o perioadă de declin fizic.

Originară din San Francisco, Statele Unite, Branyas s-a întors în Catalonia în copilărie și a trăit de-a lungul secolului XX, martoră a unor evenimente majore precum gripa spaniolă, Războiul Civil, epoca Franco și pandemia de Covid-19.

Longevitatea femeii, subiect de studiu

 

Cercetătorul Manel Esteller, specialist în genetica și director al Institutului de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras, a prelevat probe de la Maria Branyas cu câteva luni în urmă pentru a studia genomul ei rezistent la boli. Această inițiativă are scopul de a oferi o mai bună înțelegere a mecanismelor îmbătrânirii organismului și a legăturii acesteia cu afecțiuni precum cancerul și demența.

Deși există istorii de viață ale altor oameni care au trăit mai mult decât Maria Branyas, niciunul dintre aceștia nu mai este în viață, conform Grupului de Cercetare în Gerontologie.

Actualul record de longevitate îi aparține franțuzoaicei Jeanne Calment, care a trăit impresionant 122 de ani și 164 de zile, o bornă ce pare acum în atingerea cercetătorilor care investighează secretul longevității Mariei Branyas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel