Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Care sunt consecințele consumului de alcool în timpul sarcinii - studiu științific
WhatsApp
Estimările sugerează că până la 5 la sută dintre persoanele din SUA, suferă de tulburări din spectrul alcoolic fetal. Iată cum oamenii de știință și activiștii lucrează pentru a obține diagnostice și tratamente mai bune.
Care sunt consecințele consumului de alcool în timpul sarcinii - studiu științific / Foto: Unsplash

Studiile au estimat că tulburările din spectrul alcoolului fetal, sau FASD, afectează între 1 și 5 la sută din populație, deși experții suspectează că prevalența este chiar mai mare. Pe lângă provocările de zi cu zi, multe dintre aceste persoane riscă să se încurce în sistemul de justiție penală atât ca victime, cât și ca infractori.

Jerrod Brown, cercetător specializat în sănătate comportamentală și justiție penală spune că dificultățile de comunicare, tendința de a face mărturisiri false și dificultățile de a respecta programele stabilite de ofițerii de probațiune sunt povești pe care le aude "din nou și din nou".

Nu este clar câte persoane cu aceste tulburări ajung să fie încarcerate, dar o serie de studii de mici dimensiuni au estimat că între 10 și 36% dintre persoanele aflate în penitenciare ar putea avea FASD, conform National Geographic.

 

Care sunt consecințele consumului de alcool în timpul sarcinii

 

O parte a provocării constă în faptul că diagnosticarea este dificilă. Cei care au suspiciuni de tulburări trebuie să viziteze o clinică specializată - ceea ce poate necesita ore de călătorie - și să se supună la o zi de teste care includ evaluări aprofundate ale învățării și cogniției, cruciale pentru adaptarea tratamentelor și a sprijinului pentru fiecare pacient în parte. În multe cazuri, clinica are capacitatea de a evalua doar persoanele ale căror familii pot confirma că au fost expuse la alcool în uter.

Acesta este motivul pentru care Susan Shepard Carlson, fost judecător la tribunalul districtual și prima doamnă din Minnesota, pledează pentru un proiect de lege numit FASD Respect Act, care va oferi resurse la nivel național pentru depistare, cercetare și alte servicii de sprijin.

"Este foarte important să știm că putem avea încă diferențe dramatice în ceea ce privește rezultatele dezvoltării acestor copii, dacă reușim să le recunoaștem și să le oferim servicii cât mai devreme posibil", spune Julie Kable, cercetător în domeniul expunerii neurodevelopmentale la Universitatea Emory din Georgia.

 

Cum se manifestă tulburări din spectrul alcoolului fetal

 

Termenul de tulburări din spectrul alcoolului fetal descrie o serie de afecțiuni, de la dereglarea imunitară la tulburări de deficit de atenție legate de expunerea prenatală la alcool. Dar simptomele exacte sunt adesea inconsecvente de la un pacient la altul. 

"Alcoolul afectează creierul în moduri diferite, în funcție de momentul în care creierul este expus în timpul sarcinii și de cât de mult este expus, precum și de ce altceva se întâmplă, cum ar fi factorii nutriționali, factorii genetici, alte lucruri despre mamă și făt", spune Jeffrey Wozniak, cercetător în domeniul dezvoltării neurocomportamentale. "Așadar, există o mare varietate în ceea ce privește efectele asupra creierului".

 

Ce face expunerea la alcool în uterul mamei asupra creierului

 

În timp ce impactul asupra feței, sistemului imunitar, semnalizării hormonale și cogniției variază, există unele caracteristici anatomice pe care oamenii de știință tind să le găsească mai des în creierul persoanelor care au fost expuse la alcool în perioada prenatală.

În primul rând, explică Wozniak, creierul lor tinde să fie mai mic în general. "Observăm acest lucru în mod constant în aproape toate studiile pe care le facem", spune el.

O altă caracteristică comună se referă la corpul calos, o bandă groasă de neuroni care se întinde din fața creierului spre spate, făcând legătura între emisfera dreaptă și cea stângă. La persoanele care au fost expuse la alcool în perioada prenatală, această bandă tinde să fie subdezvoltată. 

Mulți copii și adulți cu FASD au nevoie de mai mult timp decât o persoană obișnuită pentru a procesa informațiile.

 

Memoria este, de asemenea, perturbată

 

Profesorii observă adesea dificultățile de memorie ale elevilor, chiar dacă nu identifică problema ca fiind legată de expunerea prenatală la alcool. 

Adânc în centrul creierului se află o regiune mică, în formă de căluț de mare, responsabilă pentru consolidarea amintirilor, numită hipocampus. Efectele expunerii prenatale la alcool asupra acestei zone sunt "destul de profunde", spune Wozniak, hipocampul având celule mai mici și dezorganizate.

O regiune a creierului numită lobul prefrontal poate prezenta, de asemenea, anomalii la pacienții cu FASD. "Este o zonă a creierului care este implicată în planificare, organizare, raționament și judecată", explică Kable. 

 

Un diagnostic dificil

 

În ciuda faptului că au fost identificate aceste caracteristici cerebrale și multe alte caracteristici cerebrale comune FASD, medicii spun că, în prezent, scanările cerebrale nu pot diagnostica expunerea prenatală la alcool, deoarece fiecare caz este foarte diferit. De cele mai multe ori, FASD rămâne nerecunoscută.

Cercetătorii au dezvoltat programe similare pentru a ajuta la funcția executivă și la luarea deciziilor. "Nu mai puteam permite pediatrilor să spună: "Ei bine, de ce ar trebui să pun un diagnostic când nu putem face nimic în privința asta?"", spune Kable.

În prezent există prea puține centre de diagnosticare, iar unele state nu au nici măcar un singur centru de diagnosticare a FASD. Deoarece diagnosticarea necesită evaluări complete, centrele care există au o capacitate limitată de a le finaliza. Mulți dintre ei vor consulta doar pacienții despre care știu că este foarte probabil să fi fost expuși la alcool în uter, ceea ce reprezintă o fracțiune din cei despre care se crede că sunt afectați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel