Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Care sunt cele mai sigure orașe din Franța? Paris, Marsilia și Lyon, la coada clasamentului
WhatsApp
Ministerul de Interne din Franța a publicat cele mai recente statistici privind criminalitatea, oferind o idee mai clară despre ce zone ale Franței pot fi considerate cele mai sigure.
Cele mai sigure orașe din Franța (Foto: Freepik)

Cotidianul francez Le Parisien a realizat un clasament al celor mai sigure orașe cu peste 50.000 de locuitori din întreaga țară, clasament bazat pe statisticile actualizate ale Ministerului de Interne privind criminalitatea.

Publicația și-a bazat scorul pentru fiecare oraș pe ratele a 10 infracțiuni diferite enumerate de autorități, care au fost împărțite în patru subsecțiuni: spargeri de locuințe, agresiuni violente, furturi, precum și un scor pentru ceea ce a numit "mediul de viață" (trafic și consum de droguri, precum și "distrugerea și deteriorarea deliberată a proprietății").

Cele mai sigure orașe din Franța

 

1. Cherbourg-en-Cotentin

Orașul Cherbourg-en-Cotentin, situat în departamentul Manche din nord-vestul Franței, a avut cel mai mic număr de infracțiuni în general, clasându-se pe primul loc.

În 2021, în oraș locuiau 77.808 persoane și este renumit pentru muzeul maritim Cité de la Mer ("orașul mării").

În ceea ce privește spargerile de locuințe, orașul a înregistrat o dublare a acestui tip de infracțiune în ultimii doi ani, dar rămâne în continuare mult sub media națională, cu aproximativ trei spargeri la 1.000 de locuitori începând cu 2023. 

În comparație, orașul Paris a înregistrat 8,6 spargeri la 1.000 de locuințe, iar media națională începând cu 2022 a fost de 5,8 la 1.000 de locuințe.

Într-un interviu acordat publicației Le Parisien, primarul din Cherbourg-en-Cotentin și-a atribuit rezultatele bune, afirmând că "există, de asemenea, un dialog sănătos între poliția municipală, poliția națională și sistemul judiciar".

2. Boulogne-Billancourt

După Cherbourg-en-Cotentin, cotidianul francez a clasat pe locul al doilea Boulogne-Billancourt, o suburbie situată la sud-vest de Paris.

În general, suburbiile bogate din vestul și sudul regiunii pariziene s-au descurcat bine în clasament.

Alături de Boulogne-Billancourt, alte șase localități din regiunea pariziană au fost incluse în top 10 cele mai sigure locuri, printre care Courbevoie pe locul patru, Versailles pe locul cinci, Antony pe locul șase, Clamart pe locul șapte, Levallois-Perret pe locul opt și Maisons-Alfort pe locul nouă.

3. Ajaccio în Corsica

Capitala corsicană s-a clasat pe locul al treilea, pe baza clasamentului realizat de Le Parisien. Orașul portuar este locul unde s-a născut Napoleon Bonaparte și unde se află casa strămoșilor săi - casa Bonaparte, în prezent muzeu.

În 2020, populația era de 72.647 de locuitori. 

După Ajaccio, majoritatea celorlalte locuri care s-au clasat în top 10 erau orașe din suburbiile Parisului.

Courbevoie s-a clasat pe locul al patrulea, Versailles pe locul al cincilea, Antony pe locul al șaselea, Clamart pe locul al șaptelea, Levallois-Perret pe locul al optulea și Maisons-Alfort pe locul al nouălea.

Pe locul 10 s-a clasat Cagnes-sur-Mer, în departamentul Alpes-Maritimes din sudul Franței. După Cherbourg și Ajaccio, aceasta a fost singura altă localitate din afara regiunii pariziene care a intrat în top 10.

În afara Parisului, mai multe orașe de mărime medie - și anume Annecy (locul 14) în sud-estul Franței, Montauban (locul 15) lângă Toulouse în sud-vestul Franței și Vannes (locul 18) în regiunea vestică Bretania - au intrat în top 20.

Orașele mari din Franța, la coada clasamentului

 

Cele mai mari orașe din Franța - Paris, Marsilia și Lyon - s-au clasat semnificativ mai jos, ocupând locurile 103, 116 și, respectiv, 94.

Le Parisien nu a inclus niciun oraș cu mai mult de 200.000 de locuitori în top 30. Orașul Strasbourg s-a clasat pe locul 41. După aceea, Nisa (locul 55) și Nantes (locul 59) au obținut cele mai bune rezultate pentru zonele urbane mari.

Este demn de remarcat faptul că infracționalitatea în orașele mari tinde să arate diferit față de cea din zonele rurale sau din orașele mici și mijlocii. În general, infracționalitatea în orașele mai mici a avut tendința de a fi mai puțin legată de loviri și alte violențe sau de furturi cu violență, dar au fost mai expuse la spargeri de locuințe.

În orașele mai mari, furtul și tâlhăria - atât violentă, cât și non-violentă - au fost mai frecvente, dar chiar și acest parametru a depins în funcție de oraș.

Parisul, care primește milioane de turiști pe an, a fost în fruntea clasamentului național pentru furturile fără violență (adică furtul din buzunare), în timp ce Marsilia și Lyon au avut niveluri relativ ridicate de furt de vehicule.

Iar în ceea ce privește violența sexuală, rata raportată a variat puțin în funcție de mărimea orașului.

Care este situația generală a criminalității în Franța?

 

Pe baza raportului din 2023 al Ministerului de Interne, criminalitatea a crescut în Franța. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de clasamentele globale, țara are în continuare rezultate mai bune decât Statele Unite și Regatul Unit.

Omuciderile au crescut cu cinci procente în 2023, deși această creștere este mai mică decât cea de nouă procente înregistrată în 2022.

Între timp, acuzațiile de trafic de droguri au crescut cu patru procente, ceea ce este comparativ mai mic decât creșterea de 14 procente din 2022 și de 38 procente din 2021.

Atacul și bătaia au crescut cu șapte procente în 2023, iar rapoartele de violență sexuală au crescut, de asemenea, cu opt procente, mai scrie sursa citată.

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel