Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Capcanele sectorului construcțiilor din Italia pentru muncitorii străini. Adrian Tamasi spune problemele pe care lucrătorii români le întâlnesc pe șantiere
WhatsApp
Sectorul construcțiilor este un sector în care există diverse forme de nereguli care îi expun pe cei care lucrează acolo, mai ales dacă sunt străini, la numeroase riscuri. Un material realizat de jurnaliștii italieni arată problemele și cum ar trebui ca autoritățile să promoveze munca decentă în sectorul construcțiilor.

În construcții, aproape unul din trei muncitori este străin. Mai exact, conform datelor Observatorului Comisiei Naționale Mixte pentru Fondurile pentru Construcții (CNCE) privind munca regulată în construcții, pe șantierele italiene, 32% dintre muncitori sunt străini. Cifra se ridică la 40% la grupa de vârstă 18-25 de ani și o depășește la grupa de vârstă 36-45 de ani, în timp ce este mult mai mică în rândul lucrătorilor de birou. Dintre muncitori, cele mai reprezentate naționalități sunt română, albaneză și marocană.

Pentru a aborda problema muncii străinilor în Italia, șantierele sunt locuri esențiale.

Din acest motiv, jurnaliștii italieni de la secondowelfare.it au publicat cu o analiză aprofundată dedicată sectorului construcțiilor. „Așa cum am făcut deja în ceea ce privește sectorul agricol și sectorul intern, vrem să ne întrebăm aici despre rolul Sectorului III și al organismelor intermediare în promovarea muncii decente (conform definiției Agendei 2030), acordând atenție includerea lucrătorilor străini”, scriu jurnaliștii citați.

Italia. Muncitori români, puși în pericol chiar de un conațional: 15 patroni la audieri, amenzi de 150.000 euro

 

Cum este sectorul construcțiilor în Italia?


După ani de stagnare, sectorul construcțiilor se confruntă acum cu o perioadă de redresare datorită în special stimulentelor fiscale (cum ar fi superbonusul de 110%) și investițiilor din PNRR. Datele observatorului CNCE arată că, după blocajul din 2020, sectorul este în creștere și din punct de vedere al ocupării forței de muncă. În acest an, aria de muncă obișnuită înregistrată prin fondurile de construcții raportează o creștere de 100.000 de muncitori înregistrați la fonduri și 40% din orele lucrate raportate de companii.

Acest lucru pare să se întâmple și datorită verificării adecvării forței de muncă de pe șantiere introdusă de Ministerul Muncii începând cu 1 noiembrie 2021, dispozitiv care a determinat firmele care operează în contextul licitațiilor publice și private să angajeze în mod regulat un număr de muncitori potriviţi tipului de muncă ce urmează a fi efectuată.

Totuși, potrivit Inspectoratului Național de Muncă, neregulile rămân larg răspândite în sectorul construcțiilor: acestea variază de la nerespectarea standardelor de siguranță până la utilizarea forței de muncă nedeclarate. După cum se precizează în Raportul privind străinii și piața muncii, sectorul construcțiilor este al treilea sector pentru incidența accidentelor (9,7%) și în medie trei din patru accidente se referă la străini extracomunitari.

Italia. Un patron român s-a „îmbogățit” cu 830.000 euro, după ce și-a adus 92 muncitori să lucreze la negru: Sechestru pe casă, conturi și pe iaht

 

Muncitori străini în construcții între stereotipuri și realitate

 

Când vine vorba de munca migranților și munca ilegală, este ușor să dai peste stereotipuri, potrivit Iraklis Dimitriadis, cercetător în sociologie la Universitatea din Milano Bicocca. Dimitriadis se ocupă de munca străinilor în sectorul construcțiilor de ceva vreme și a publicat recent o monografie pe acest subiect.

Pentru cercetător este important să recunoască faptul că există diverse forme de muncă informală care nu se referă doar la munca nedeclarată. „Un exemplu sunt situațiile în care o parte din timpul de lucru este acoperită de contractul de muncă, în timp ce restul este plătit informal. Aceasta este așa-zisă lucrare gri, o situație destul de răspândită, atât în ​​rândul italienilor, cât și al străinilor, și nu numai în sectorul construcțiilor. Apoi sunt așa-zisele numere false de TVA, munca complet neregulată, dar și angajarea ilegală a lucrătorilor fără permis de ședere”, explică Dimitriadis.

Expresia „numere false de TVA” se referă la acei lucrători independenți oficial care sunt efectiv angajați de un angajator. Potrivit lui Dimitriadis, însă, unii dintre acești lucrători au supraviețuit crizei din sector și ulterior au reușit să-și înființeze propria afacere, valorificându-și experiența, abilitățile și cunoștințele dobândite de-a lungul timpului. Situația este diferită pentru acei lucrători fără permis de ședere care, în absența unor reguli care să favorizeze intrarea regulată în Italia, se trezesc obligați să lucreze ilegal.

Potrivit lui Adrian Tamasi, sindicalist de origine română la Filca Cisl din Milano, diferitele forme de nereguli expun în orice caz lucrătorii la multiple riscuri: „neplata contribuțiilor pentru orele din `afara plicului` care nu permite accesul la plăți de la Naspi, în caz de șomaj. Nu este o problemă mică într-un sector în care munca este intermitentă și strâns legată de tendințele cererii”. Mai mult, Tamasi explică „unii lucrători, care au devenit independenți fără să se fi informat în mod adecvat, s-au trezit primind considerația salariului net ca număr de TVA, doar că în ultimul caz din această cifră trebuie scăzute contribuțiile și impozitele pe care independenții le plătesc”.

Potrivit lui Dimitriadis, „pentru a studia condițiile de muncă în sectorul construcțiilor, este important să se țină cont atât de percepția subiectivă a lucrătorilor, cât și de factorii structurali care caracterizează sectorul”. În cazul străinilor intervin diverse elemente care împing spre condiții de muncă „pe care suntem înclinați să le considerăm critice”: „migrația, competențele lingvistice și profesionale scăzute, lipsa permisului de ședere, slăbiciunea rețelelor de sprijin”

Muncitori români, eroi în Italia după ce au salvat un director din primărie: „Ieși afară acum!”

 

--------------------------------------------------------


Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel