Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UPDATE. Canada. O familie de români cu doi copii, găsită fără viață în Quebec. Numărul morţilor a urcat la opt. Justin Trudeau: „O situație sfâșietoare!”
WhatsApp
O familie de români s-a înecat în Quebec, în timp ce ar fi încercat să treacă ilegal graniţa din Canada în Statele Unite. În total, numărul morţilor a ajuns la opt, victimele fiind și dintr-o familie indiană. Printre cei care şi-au pierdut viaţa se numără doi copii români, ce aveau şi naţionalitate canadiană. 
Canada. O familie de români, printre care doi copii, găsită fără viață în Quebec. Numărul morţilor a urcat la opt. Justin Trudeau: „O situație sfâșietoare!”

UPDATE 11:40

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite sâmbătă că, până la acest moment, autorităţile canadiene nu au confirmat cetăţenia celor opt persoane găsite decedate la frontiera dintre Canada şi Statele Unite ale Americii, făcând referire doar la originea română a unora dintre acestea.

Potrivit MAE, Consulatul General al României la Montreal, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la o familie de cetăţeni români găsiţi decedaţi în comunitatea autohtonă Akwesasne (la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York) şi a întreprins demersuri, pe lângă autorităţile canadiene, pentru a obţine informaţii cu privire la cetăţenia, identitatea şi circumstanţele producerii decesului.

------------------------------------------------------------------

Potrivit polițiștilor, opt persoane au fost găsite moarte, inclusiv doi copii, într-o zonă mlăștinoasă a râului St Lawrence din Quebec, lângă granița Canadei cu Statele Unite. Autoritățile au lansat o investigație în urma descoperirii celor opt trupuri neînsuflețite.

 

„Familiile au încercat să intre ilegal în SUA din Canada”

 

Serviciul de poliție Akwesasne Mohawk a declarat că șase cadavre au fost găsite în jurul orei 17:00 (21:00 GMT) joi în mlaștina din Tsi Snaihne, Akwesasne. Alte două au fost descoperite vineri.

Vineri, într-o conferință de presă, șeful adjunct al poliției Lee-Ann O’Brien a declarat că morții aparțin a două familii - una de origine română cu pașapoarte canadiene, cealaltă indiană. Un copil român, în vârstă de sub trei ani, a fost printre victime, a spus ea.

„Se crede că toți au încercat să intre ilegal în SUA din Canada”, a spus O’Brien la conferința de presă.

Mai târziu în acea zi, șeful Serviciului de Poliție Akwesasne Mohawk, Shawn Dulude, a declarat că unul dintre cele două cadavre recuperate vineri este cel al unui copil din familia de români.

2. -imagine fara descriere- (canada--o-familie-de-romani--printre-care-doi-copii--gasita-fara-viata-in-quebec--numarul-mortilor-a-urcat-la-opt--justin-trudeau-o-situatie-sfasietoare-2.jpg)

SURSA FOTO: captură video YouTube @CBC News: The NationalVerified

 

 

Statele Unite și Canada au anunțat extinderea unui acord de frontieră

 

Decesele au survenit la o săptămână după ce Statele Unite și Canada au anunțat extinderea unui acord de frontieră care le acordă autoritatea de a expulza solicitanții de azil care trec granița comună a națiunilor la puncte de intrare neoficiale.

O'Brien a spus că trupurile neînsuflețite au fost găsite lângă o barcă răsturnată aparținând unui bărbat dispărut din comunitatea Akwesasne Mohawk.

Autoritățile așteptau rezultatele testelor post-mortem și toxicologice pentru a stabili cauza morții.

Marco Mendicino, ministrul canadian al siguranței publice, a declarat că Garda de Coastă canadiană și forța de poliție provincială din Quebec asistă poliția din Akwesasne în ancheta lor. „Veștile care vin din Akwesasne sunt sfâșietoare”, a scris ministrul pe Twitter. „Așteptăm mai multe detalii, iar gândurile mele sunt la cei dragi celor pierduți”.

Premierul canadian Justin Trudeau a exprimat, de asemenea, condoleanțe familiilor. „Aceasta este o situație sfâșietoare, în special având în vedere copilul mic care a fost printre ei”, a spus el reporterilor. „Trebuie să înțelegem corect ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și să facem tot ce putem pentru a ne asigura că minimizăm șansele ca asta să se întâmple din nou”.

 

Trudeau a dezvăluit acordul extins la frontieră

 

Luna trecută, Serviciul de Poliție Akwesasne Mohawk și Poliția Tribală Mohawk Saint Regis au raportat o creștere recentă a intrărilor fără documente prin terenurile și căile lor navigabile. Declarația a spus că unele persoane au necesitat spitalizare.

În ianuarie, forțele de poliție au remarcat că persoanele implicate în traficul de persoane au încercat să folosească țărmurile de-a lungul râului Saint Lawrence în zonă.

Trudeau a dezvăluit acordul extins la frontieră, cunoscut sub numele de Acordul de țară terță sigură (STCA), săptămâna trecută, în timpul primei vizite oficiale a președintelui american Joe Biden în Canada de la preluarea mandatului.

Din 2004, STCA a forțat solicitanții de azil să depună cereri de protecție în prima țară în care ajung - fie SUA, fie Canada, dar nu în ambele. Acest lucru a însemnat că oamenii care se aflau deja în SUA nu puteau depune o cerere de azil la un port oficial de intrare în Canada sau invers și a permis autorităților de frontieră să întoarcă în mod uniform oamenii la punctele de trecere terestre oficiale.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că restricțiile vor fi acum aplicate și „imigranților care trec între porturile de intrare”.

 

Avocați: „Aceste politici de imigrare pun vieți în pericol!”

 

Avocații au criticat mișcarea, spunând că aplicarea STCA la întreaga graniță terestră de 6.416 km (3.987 mile) dintre SUA și Canada nu va împiedica oamenii să caute să treacă, ci doar i-ar forța să urmeze rute mai periculoase.

 

Avocații pentru justiția migranților au dat vina pentru cele mai recente decese asupra factorilor de decizie.

„Acordul pentru țări terțe sigure (STCA) și alte legi privind imigrația sunt menite să descurajeze migrația din sudul global, făcând trecerea frontierei mortale”, a declarat Nazila Bettache, membru al Caring for Social Justice Collective, într-o declarație vineri. „Să fim clari, aceste decese au fost previzibile și prezise – și în acest sens sunt intenționate”.

Samira Jasmin, purtătorul de cuvânt al grupului de advocacy Solidarity Across Borders, a adăugat că „aceste politici de imigrare pun vieți în pericol! Trecem granițele pentru o lume mai bună și în schimb ne confruntăm cu moartea”.

 

Vameșii spun că 3.577 de persoane au trecut neregulat în SUA din Canada anul trecut

 

Autoritățile locale au contestat ideea că închiderea a jucat un rol în cele mai recente decese. „În acest moment, ceea ce vă pot spune este că nu are nimic de-a face cu acea închidere”, a spus O’Brien.

Cu toate acestea, STCA se aplică în ambele direcții, iar patrula de frontieră a SUA a procesat 3.577 de persoane care au trecut neregulat în SUA din Canada anul trecut, a raportat recent CBS News, citând date guvernamentale.

La începutul acestui an, o familie de patru persoane din India – inclusiv doi copii – a fost găsită înghețată până la moarte în provincia centrală a Canadei Manitoba, lângă granița cu SUA. Autoritățile au spus că au încercat să treacă peste graniță pe jos pe 19 ianuarie, pe vreme de iarnă, și au murit din cauza expunerii.

Un solicitant de azil haitian care a venit în Quebec printr-o trecere a frontierei populară, informală, cunoscută sub numele de Roxham Road, a fost găsit și el mort la frontieră la sfârșitul anului 2022, după ce a încercat să se întoarcă în SUA pentru a se alătura familiei sale.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel