Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria - Premierul Petkov negociază cu SUA livrări de gaz lichefiat. Bulgarii ar putea plăti 21-22 euro/mWh în loc de 80 de euro/mWh
WhatsApp
Premierul Kiril Petkov s-a întâlnit la Casa Albă cu vicepreședintele SUA Kamala Harris pentru a negocia prețul de achiziție al gazului lichefiat livrat de SUA.
Sursa foto: Serviciul de presă și informare guvernamentală al Bulgariei

 „De asemenea, s-a convenit să se facă livrări reale de gaz natural lichefiat (GNL) către Bulgaria la prețuri sub cele ale Gazprom, care vor începe în iunie”, a declarat serviciul de informare al guvernului într-un comunicat pentru întâlnirea lor de la Washington.

Corporația de stat rusă Gazprom a oprit gazul către Bulgaria pe 26 aprilie, sub pretextul că nu a fost plătită în ruble așa cum a ordonat președintele rus Vladimir Putin.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre parteneriatul strategic dintre Sofia și Washington și despre posibilitățile de aprofundare a cooperării dintre cele două țări, potrivit devnik.bg.

 

 

Kamala Harris a felicitat Bulgaria pentru acțiunile decisive cu care își apără suveranitatea energetică

 

La rândul său, Kiril Petkov a subliniat că parteneriatul dintre Sofia și Washington este o parte importantă a obținerii independenței Bulgariei în domeniul gazelor, împreună cu sprijinul de solidaritate al UE.

Anterior, premierul a purtat discuții cu secretarul de stat Anthony Blinken. Cei doi au discutat despre posibilitățile de parteneriat cu Statele Unite pentru diversificarea energetică a Bulgariei și a regiunii. Petkov și Blinken au discutat și despre modernizarea forțelor armate bulgare, precum și despre stabilitatea și dezvoltarea Balcanilor de Vest.

 

Posibilitatea unor prețuri semnificativ mai mici la gaz

 

În principiu, statul SUA nu se ocupă de aprovizionarea cu energie (decât dacă există vreo intervenție extraordinară pe piață), mai ales în străinătate, iar contractele se încheie cu firme private specifice. 

Dar guvernul federal are o varietate de instrumente pentru a sprijini financiar acordurile și programele cu aliații, inclusiv scăderea prețurilor anumitor bunuri și servicii.

Potrivit Capital, este vorba probabil de tranzacții directe ale statului Bulgargaz cu producători americani de GNL, la prețurile americanului Henry Hub. 

Dacă se ajunge la un astfel de acord, atunci posibilitatea unor prețuri semnificativ mai mici la gaz devine destul de reală. În ultimele zile, valorile „Henry Hub” sunt de aproximativ 21-22 euro/mWh, în timp ce la bursele europene prețurile sunt de aproximativ 95 euro/mWh. Prețul Gazprom din contractul cu Bulgargaz, pe care rușii l-au încălcat unilateral, ar fi de 80 de euro/mWh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel